Futóverseny és lezárások Budapesten

2011.10.23. 08:14 Módosítva: 2011.10.23. 08:52
Az 56-os forradalom 55. évfordulóján számos budapesti rendezvény lesz. A megemlékezések, a futóversenyek és a tüntetés miatt jó néhány útlezárásra számítaniuk az autósoknak.

Október 23-án a megemlékezések a Parlamentnél kezdődnek.

9.00 Ünnepélyes zászlófelvonás a Parlamentnél

Közreműködik a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és Budapest Helyőrség díszelgői.

9.00 Szabadság futam I.

Rajt: Budakeszi, Széchenyi István Általános Iskola

10.00 Megemlékezés, Corvin köz

Emlékezés 1956 cigány hőseire Szabó Ilonka emléktáblájánál délelőtt 10 órakor a Corvin közben. Szervezők: Molnár István Gábor, Setét Jenő, Radics Béla.

10.00–18.00 Nyitott Parlament program

Séta az Országházban. Útvonal: XII. kapu–Főlépcső–Kupola terem–Társalgó–Főlépcső–VII. kapu.

10.00–14.00 Olvasóliget, Kossuth tér

Szemelvények a forradalom és szabadságharc irodalmából.
Közreműködnek: Filippinyi Éva, Liptai Katalin, Palcsó Tamás, Szente Vajk, Fenyő Iván, Czvetkó Sándor, Előd Álmos, Náray Erika, Laklóth Aladár, Gémes Antos, Szatmári Atilla és Dózsa László.

10.30–11.00 Gyermek rajzverseny a Kossuth téren

Nevezés a helyszínen, eredményhirdetés: 12.00.

10.30–14.30 Világ és népzenei kisszínpad a Kossuth téren

Fellép: az Illés Ferenc Trió, Orthent, Bohemian Betyars, Kiss Gergely és barátai.

11.00 Szabadság futam II.

Rajt: a Műegyetem főépülete elől. Befutó és eredményhirdetés a Tabánban: 12.00

11.00 Filmvetítés a Magyarság Házában

Az „Erdély 1956.” c. dokumentumfilm bemutatása, könyvvásár és fotókiállítás.

11.00 Fővárosi megemlékezés, Bródy Sándor utca, Magyar Rádió épülete

A főváros megemlékezése Tarlós Istvánnal a Bródy Sándor utcában a Magyar Rádió épülete előtt. Beszédet mond Tarlós István főpolgármester. Közreműködik Radó Denise színművész, Ferencz Éva előadóművész és Mécs Károly színművész.

13.30 LMP-s megemlékezés, Műegyetem rakpart

Beszédet mond Szél Bernadett az LMP szóvivő és Karácsony Gergely a párt frakcióvezető-helyettese.

14.30 Jobbik nagygyűlés, József Nádor tér

Fél 3-kor a Jobbik tart nagygyűlést a József Nádor téren, a rendezvény végén kb. délután 5 órakor a jobbik ifjúsági tagozata tart fáklyás felvonulást a József Nádor térről a Bródy Sándor utcához.

15.00 Egymillióan a sajtószabadságért a Szabad sajtó útján

Beszédet mond: Dénes Balázs, Istvánffy András, Jónás Marianna, Juhász Péter, Papp Réka Kinga. Konferál: Kulka János és Csákányi Eszter.

A fél város le van zárva

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az 56-os megemlékezések, a Nemzetközi Félmaraton és Szabadság Futam futóverseny miatt jó néhány forgalmi változást jelentett be. Délután egytől esti hatig lezárják az Erzsébet hidat, a Szabad sajtó utat és a Kossuth Lajos utcát. Este hétig lezárták a Kossuth tér környékét, 21 óráig a József Attila és a Nádor utcát.

Délig nem lehet autóval megállni a Műegyetem rakpart mindkét oldalán a Bertalan Lajos utcától a Gellért térig, 15 óráig a Pollack Mihály téren és a Puskin utcában, este nyolcig pedig a Széchenyi felső rakparton, az Akadémia és a Vértanúk terén, a Balassi Bálint és a Szalay utcában. Éjfélig nem lehet megállni például a Bródy Sándor utcában, a Corvin közben és a József Nádor téren. A teljes listát a police.hu oldalán találja.

Változik a buszok menetrendje is

A megemlékezések miatt több BKV-járat menetrendje is módosul vasárnap. A 21-es és 21A buszok délelőtt a Svábhegy-fogaskerekű és a Normafa, illetve Csillebérc, KFKI megállók között közlekednek, a 212-es járatok pedig a Boráros tér és a Thomán István utca szállítanak csak utasokat.

Az 5-ös és 178-as jelű buszok délelőtt a Döbrentei tér felé nem állnak meg a Dózsa György téren, délután 6 óráig pedig módosított útvonalon, a Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút útvonalon járnak. Szintén terelt vonalon (Kossuth tér-Deák tér) viszik majd az utasokat a 16-os, a 115-ös, a 7-es buszcsalád (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút) buszai, továbbá a 8-as és 112-es buszok (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút).