Jogerős ítélet büdösmagyarozásért

2011.10.24. 16:18
Négy roma férfit és két nőt felmentett a közösség tagja elleni erőszak vádja alól hétfői döntésében a fővárosi bíróság, egy férfi ellen pedig megállt a vád. A többiek felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt feleltek. A bíróság jelentősen csökkentette szabadságvesztésük mértékét is: egy év tíz hónaptól három év hat hónapig terjedő börtönbüntetésre. Az eset 2009 őszén történt, amikor először R. János, majd rokonai megtámadtak egy villamosmérnök diákot a józsefvárosi Tavaszmező utcában.

2009 őszén R. János és felesége, H. Teréz veszekedtek az utcán, amibe belekeveredett egy villamosmérnök diák, ő éppen az utcában lévő műszaki kollégium felé tartott.

A vallomások elletmondásosak azzal kapcsolatban, hogyan keveredett bele a diák, azt viszont R. János maga is elismerte, nagyon feszült volt, mert nem sokkal korábban pénzt veszített szerencsejátékon. R. János rátámadt a diákra, közben azt kiabálta neki, hogy  „mit képzelsz magadról, büdös magyar, hogy mersz bejönni a mi utcánkba, itt a cigányok az urak".

A diák ekkor belerúgott R. Jánosba (saját elmondása szerint önvédelemből a lábával eltolta), akinek pont az amúgy is sérült lábát találta el. Akkor csatlakozott R. több rokona, akik a szemben lévő házból jöttek ki, és üldözni kezdték a fiút. A kollégium előtt - ezt a biztonsági kamerák felvételei megerősítik - verni kezdték a diákot, aki meg tudta védeni magát, így komolyabb baja nem esett. Közben továbbra is magyarsága miatt gyalázták.

A fiú végül bemenekült a kollégiumba. Az épület előtt azt kiabálták, „hozzák ki a diákot, megdöglesz, geci magyar, kiirtunk titeket". Egy kés is előkerült, melyet a most elítélt L. Magdolna tízéves fiával, R. Robival hozatott ki a házból. Az elítéltek be akartak menni a kollégiumba, fenyegetőztek, de ezután már erőszak nem történt, hamarosan megérkeztek a rendőrök.

A vádlottakat a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2011. március 3-án összesen 29 év börtönbüntetésre (illetve ebből az egyik fiatalkorú elítéltet 2 és fél év javítóintézetre)ítélete első fokon. Az akkori ítélet szerint a sértettet magyar származása miatt bántalmazták, így közösség tagja ellen, csoportosan felfegyverkezve elkövetett erőszak miatt ítélték el mind a hét vádlottat.