Meggyanúsították Bene Lászlót

2011.10.24. 19:40
A 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban a Debreceni Katonai Ügyészség meggyanúsította Bene László egykori országos rendőrfőkapitányt. Elöljárói intézkedés elmulasztásával gyanúsítják, miután korábban felmerült: a volt országos rendőrfőkapitány a 2006 őszi rendőri intézkedések után nem kezdeményezett fegyelmi eljárást Gergényi Péter ellen.

Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese hétfőn a parlamentben, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) azonnali kérdésre válaszul azt mondta, hogy a Debreceni Katonai Ügyészségen három különböző szálon folyik a nyomozás, ezekben egyebek között elöljáró intézkedés elmulasztása bűntette miatt meggyanúsították az akkori országos és a budapesti rendőrfőkapitányt.

Szeptember 24-én a Magyar Nemzet írta meg, hogy Bene Lászlóval kapcsolatos felvételeket kért be a katonai ügyészség a 2006. őszi eseményeket vizsgáló parlamenti bizottságtól. A lap akkor úgy fogalmazott: nincs kizárva, hogy a volt országos rendőrfőkapitányt meggyanúsítják, amiért nem kezdeményezett fegyelmi eljárást Gergényi Péter ellen.

A Debreceni Katonai Ügyészség az egykori főkapitány bizottsági meghallgatásáról készült videofelvételeket kérte be - írta a lap, amelynek az ügyészség helyettes vezetője nem nyilatkozott arról, hogy várható-e újabb gyanúsítás a nyomozásban.

Balsai István a parlamenti honlapon szeptember 26-án közzétett jelentésében arról ír, hogy Bene László akkori országos rendőrfőkapitány, helyettese, Szabadfi Árpád és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány esetében felmerülhet az elöljárói intézkedés elmulasztásának törvényi tényállása, mert nem rendelték el a beosztottjaik felelősségének vizsgálatát.