Vilhelmina
10 °C
21 °C

Mesterházy betett Gyurcsányék furfangos frakcióterveinek

2011.10.25. 16:41
A Demokratikus Koalíció sajátos ötlettel próbálta volna kijátszani az országgyűlés házszabályát annak érdekében, hogy az MSZP-ből való kiválásuk után rögtön új frakciót alapíthasson. Gyurcsány Ferenc az előzetes tárgyaláson azt javasolta Mesterházy Attilának, hogy az MSZP szétválásaként jelentse be a tíz fős csoport távozását. Mesterházy szerint azonban a kilépés csak kilépés, azt másképp nem lehet interpretálni.

Legkorábban 2012 áprilisában alapíthat frakciót Gyurcsány Ferenc és kilenc társa. Az MSZP képviselőcsoportjából kivált politikusok a következő hat hónapban - szinte biztosan - Szili Katalin mellett üldögélhetnek majd a parlamenti üléseken mint független képviselők.

A Demokratikus Koalíció számára az utolsó reményt is elvette, hogy Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a DK-s csoport parlamenti vezetőjének, Molnár Csabának címzett nyilt levelében kinyilvánította, nem véletlen elszólás volt, hogy hétfőn kilépésként jelentette be a tízek távozását.

Mesterházy levele szerint az október 22-én tett nyilvános bejelentés szerint Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván képviselői munkáját nem az MSZP frakciójában kívánja folytatni. A nyilvános bejelentés egyértelmű voltára tekintettel a kilépési nyilatkozatot a frakció formai kötöttség nélkül elfogadta. Mesterházy szerint azonban az aktus hivatalos megfogalmazásában nincs sok mozgástere, miután a házszabály azon túlmenően, hogy az országgyűlési képviselő lemondhat a képviselői mandátumáról, a frakciótagság megszűnésének csupán két esetét ismeri, mégpedig a kilépését és a kizárásét. Nem ad más lehetőséget az MSZP frakciószabályzata sem.

"A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja egyhangúan állapította meg azt, hogy a házszabály és a frakciószabályzat szerinti kilépés történt, és kifejezetten felhatalmazott arra, hogy ennek tényét jelentsem be az Országgyűlés elnöke számára." - szögezte le Mesterházy.

Információink szerint Gyurcsány Ferenc múlt csütörtöki tárgyalásán azt közölte Mesterházyval, hogy kidolgoztak egy forgatókönyvet annak érdekében, hogy a DK frakcióalapítása elől biztosan elháruljanak a jogi akadályok. Ezt a forgatókönyvet azonban szóban nem ismertette az MSZP-s vezetővel. Mint később kiderült, az írásos formában hátrahagyott javaslat azt kérte Mesterházyéktól, hogy az MSZP szétválásaként interpretálja a történteket. "Az MSZP frakció nem hozott és nem is fog hozni határozatot a megszűnéséről, de - tiszteletben tartva a távozó képviselők szándékait - a tagok kizárásáról sem határozott, a házszabály értelmében csak a képviselők kilépését állapíthatta meg" reagált erre Mesterházy, aki szerint Gyurcsányék kérése további értelmetlen jogvitákra is lehetőséget adott volna a szocialista képviselőcsoport elismertségét illetően, sőt "abszurd helyzetben a fideszes házvezetés őket is hat hónapos kényszerfüggetlenségre ítélhetné”.

Mesterházy levelében jelzi ugyan, hogy nem vitatja el a DK tíz képviselőjének jogát a saját frakció létrehozására, de az immár általánosan ismertté vált jogi helyzet alapján kizárható, hogy a külföldi útjáról a hétvégén hazaérkező Kövér László házelnök figyelmen kívül hagyná az alapítás ellen szóló érveket.

Molnár Csaba Mesterházy levelére válaszolva az MTI-nek azt mondta, ha kiléptek volna, Mesterházy kezében lenne a kilépési nyilatkozatuk, ez azonban nincs így, mint ahogyan a kizárásukról sem döntött a frakció. A korábbi kancelláriaminiszter ezért tisztázó megbeszélésre hívta Mesterházy Attilát szerdára.

Molnár Csaba - aki hangsúlyozta, hogy munkájukat továbbra sem tudják ellátni, mivel a parlamenti honlapon függetlenként, az ülésteremben viszont MSZP-s képviselőként tüntetik fel őket, noha ők sem függetlennek, sem szocialistának nem tekintik magukat - egyébként újabb levelet küldött Kövér Lászlónak. Ebben azt írta: figyelemmel a tíz érintett képviselő nyilatkozatára - amely szerint nem léptek ki az MSZP-frakcióból, hanem tagságuk egy új képviselőcsoport létrehozásával szűnt meg - és Mesterházy Attila fenti véleményére, az alkotmányügyi bizottság 1996. márciusi, az MDNP ügyében hozott állásfoglalása most is alkalmazandó. "Mindezek alapján ismételten kérem, hogy a Demokrata Párt képviselőcsoportjának működési feltételeit biztosítani szíveskedjék" - zárul a levél.

Molnár egyébként néhány nappal ezelőtt arról nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartaná Kuncze Gábor, Bokros Lajos és Kerék-Bárczy Szabolcs csatlakozását a Demokratikus Koalíció Párthoz. Kuncze és Kerék-Bárczy már korábban jelezte: egyelőre nem nyilatkozik a csatlakozásról, Bokros Lajos azonban kedden bejelentette, hogy "Gyurcsány Ferenc újonnan alakult pártjába sem most, sem a jövőben nem kíván belépni".