Tönkretették a rendőrök az atlatszo.hu adathordozóját

2011.10.25. 15:54

Leamortizálták az atlatszo.hu portál egyik lefoglalt adathordozóját a rendőrök. A BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) Extrémizmus Elleni Alosztálya foglalta le a portál Eclypt Freedom hardvertitkosított merevlemezét azután, hogy tanúként hallgatta meg a portál főszerkesztőjét Bodoky Tamást a Brokernet elleni hackertámadásról szóló cikkük miatt.

Bodokyt, miután nem fedte fel informátorát, a SZBEO nyomozói tanúmeghallgatásra idézték 2011. július 11-én, ahol a főszerkesztő továbbra is fentartotta korábbi álláspontját az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlatára hivatkozva, miszerint az újságírónak jogában áll titokban tartania forrásait.

194623 212762438793280 162344823835042 514396 20202263 o

A nyomozóhatóságok szerint ez hamis tanúzásnak minősül és az új médiatörvényre hivatkoztak. A portál az információforrás felfedésére kötelezéssel szemben benyújtott panaszát az ügyészség azóta bírálja.

A SZBEO munkatársai tanúkihallgatás után foglalták le az adathordozót az újságíró lakásán. A portál ez ellen is panaszt tett a rendőrségen, ügyészségen és bíróságon, de a panaszt mindenhol elutasították.

Bodoky kedden újabb tanúkihallgatáson vett részt, ahol kiderült, hogy a rendőrség már két hónapja beazonosította a portál informátorát. Az atlatszo.hu álláspontja továbbra is változatlan volt, hogy nem fedi fel az információforrást.

A tanúmeghallgatás után visszakapott nyáron lefoglalt merevlemeznek az USB portjával amatőr módon babrált az informatikai szakértő. Ezt a portál észrevételezte, és fenntartja magának a jogot, hogy az eszköz működésképtelensége esetén kártérítést fog kérni, áll az Átlátszó cikkében.