no

Hagyó Miklós tagadta a magánokirat-hamisítás vádját

2011.10.26. 16:23 Módosítva: 2011.10.26. 16:47
Hagyó Miklós ügyvédje társaságában érkezik az ellene és két társa ellen indított büntetőper tárgyalására
Hagyó Miklós ügyvédje társaságában érkezik az ellene és két társa ellen indított büntetőper tárgyalására
Fotó: Kovács Tamás

Tagadta bűnösségét Hagyó Miklós volt szocialista országgyűlési képviselő, főpolgármester-helyettes és két társa a magánokirat-hamisítás vádjával a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán megkezdődött büntetőperben.

A vád szerint a tavaly nyáron súlyos korrupciós bűncselekmények gyanújával előzetes letartóztatásban lévő volt szocialista politikus és élettársa egy ügyvéd segítségével készített meghatalmazást, mely szerint a hölgy Hagyót képviselheti egy polgári perben. Ám a nőnek nem is volt jogi végzettsége és az ügyészség szerint csak azért készítették a meghatalmazást, hogy a hozzátartozókra vonatkozó szabályoknál jóval enyhébb korlátozással, illetve ellenőrzés nélkül érintkezhessen a fogvatartott Hagyó és őt látogató élettársa.

Az ügyészség mindezek miatt magánokirat-hamisítással vádolja Hagyó Miklóst, élettársát és ügyvédjét, aki a meghatalmazást aláírta és pecsétjével ellenjegyezte.

A szerdai tárgyaláson Hagyó és élettársa nem tett vallomást, ám az ismertetett nyomozati vallomásukban tagadták, hogy bűncselekményt követtek el, és ezt hangoztatta a megvádolt ügyvéd is a bíróság előtt.

A vallomások ismertetése során kiderült, hogy Hagyó és élettársa közösen indított polgári pert az egyik televízió ellen, mert otthonukban éjjellátó készülék segítségével készített felvételeket, és azokat közzétette. A vádlottak állítása szerint ebben a perben kellett volna az élettársnak Hagyót is képviselnie a polgári bíróság előtt.

A tárgyaláson tanúként meghallgatott büntetés-végrehajtási ügyintéző, Hagyó egykori nevelőtisztje elmondta, hogy a nyilvántartási rendszerükben nem tudnak különbséget tenni a jogi képviselő és a törvényes képviselő között. Az utóbbihoz pedig természetesen nem kell jogi végzettség.

A tanú szerint Hagyó és élettársa esetéhez hasonló már máskor is előfordult a gyakorlatában, azaz hogy a hozzátartozó törvényes képviselőként járt el a fogvatartott érdekében. Arra a felvetésre, hogy miért nem a hozzátartozói láthatásokon egyeztetett Hagyó és élettársa a peres ügyről, a büntetés-végrehajtási dolgozó azt mondta: szerinte érthető, ha a hozzátartozóknak biztosított havi egy órában nem erről akartak beszélgetni.

A szabadlábon lévő Hagyó Miklós a tárgyaláson többször hangsúlyozta, hogy bűncselekményt nem követett el, a büntetés-végrehajtás szabályait nem sértette meg.

A bíróság döntött arról, hogy a büntetés-végrehajtás nyilvántartási rendszerére vonatkozó dokumentumokat kér be, és tanúként megidézi az illetékes bv-parancsnokot, így a következő, januári tárgyaláson bizonyítással folytatódik  a Hagyó Miklós és társai elleni magánokirat-hamisítási ügy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.