Hoffmann: Minden tanár érezhetően többet fog keresni

2011.10.26. 19:26 Módosítva: 2011.10.26. 19:26

A magyar társadalomban szokásos heti 40 órán belül marad a pedagógusok munkaideje, és minden tanár érezhetően többet fog keresni, mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, ahol beszámolt a kormány által kedden elfogadott új köznevelési törvény tervezetéről.

Hoffmann Rózsa azt mondta, az új jogszabály a nevelést állítja a pedagógiai tevékenység középpontjába, vagyis a teljes személyiség formálását.

Jöhet az új nemzeti alaptanterv

2003-ban kivették a nemzeti alaptantervből a kötelezően tanítandó ismereteket, ezt azonban most visszaállítják, de nem a törvényben, hanem a jogszabály felhatalmazást ad majd a kormánynak arra, hogy megalkossa azt az új nemzeti alaptantervet, amely előírja a mindenkinek egységesen biztosított és egységesen továbbítandó tartalmat, a magyar és az egyetemes műveltség minimumát. Emellett ismét beindítják az oktatásügy külső szakmai ellenőrzését.

A fő célok között említette az államtitkár a tehetséggondozást, továbbá a leszakadás megállítását. Ehhez hozzátette, lehetővé válik, hogy a nagyon nehezen fejlődő gyermekek kis létszámban legyenek fejleszthetők normál évfolyamban.

Az óvodai főszabály szerint - 2014-től - 3 éves kortól lesz "általános", egyes nagycsaládoknak azonban lesz lehetőségük arra, hogy ne adják 3 éves kortól óvodába a gyermekeiket. Hozzátette azt is, hogy a második Széchenyi-terv keretében jelentős óvodaépítési program indul majd.

A munka intenzitása változik majd

A pedagógusokról szólva Hoffmann Rózsa azt mondta, kiszámítható életpályát biztosítanak nekik. Munkaidejük a heti 40 órán belül marad, de a munka intenzitása változni fog, ugyanakkor minden tanár érezhetően többet fog keresni. Az új pedagógus-bértábla számítási alapja a minimálbér lesz - ami a jövő évtől 90 ezer forint -, és ahhoz viszonyítva 180-200 százalékon állapítja meg az induló bért - ismertette, hozzátéve, hogy ezért bírja el az új rendszer az olyan viszonylag kisebb összegeknek a megszüntetését, mint például bizonyos pótlékok. Mint mondta, a pedagógus-életpálya bevezetését eleve 2013. szeptember 1-jére ütemezték.

A szakszervezetek jelentős elbocsátásokról, iskolabezárásokról szóló aggályaira az államtitkár azt mondta, hogy az érdekképviseletek nem tudják alátámasztani az állításaikat a törvény szövegével, az új jogszabályból ugyanis nem következik sem intézménybezárás, sem pedagóguselbocsátás, így - mint fogalmazott - hamis állítással nem tud vitába szállni.

Mint mondta, ha a gyermekek száma csökken, matematikailag következhet pedagóguselbocsátás, de "nem mi fogjuk központilag előírni azt, hogy bocsássanak el pedagógusokat", hanem az iskolafenntartó összesíti majd a gyermeklétszámokat. Számításaik szerint viszont - folytatta - a nyugdíjazás és a természetes fogyás magasabb arányú, mint a gyermeklétszám csökkenéséből következtethető pedagóguslétszám-csökkenés. A jövő évi költségvetés nem ütemezett elő kivonást a közoktatásból.

A két tanítási nyelvű általános iskolák jövőjét firtató felvetésre azt mondta, lehetőségük nem tiltott a törvényben, hiszen a tanítás nyelve lehet idegen nyelv is. Arra, hogy ki nevel majd párkapcsolatra - ahogyan annak szükségességét a napokban a KDNP frakcióvezetője felvetette -, azt válaszolta, a családi életre nevelés témája, amelyet pedagógusoknak kell oktatniuk, eddig is benne volt a közoktatásban.

Arról, hogy lesz-e mindenhol általános iskolai alsó tagozat, azt mondta, ez attól függ, van-e annyi gyermek, van-e annyi szülő, akik ezt kezdeményezik, vagyis ahol van rá igény, ott lesz alsó tagozat, pontos számot azonban nem tudott mondani. A jövőben általánosságban az állam lesz minden intézménynek a fenntartója, de az önkormányzatok mint fenntartók "visszaszerződhetik" az iskolájukat.

Hiller: Úgy rossz, ahogy van

Hiller István, az MSZP szakpolitikusa szerint pénzügyileg megalapozatlan ígéreteket tesz a pedagógusoknak Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Szerinte a köznevelési törvény tervezete úgy rossz, ahogy van, diákoknak és tanároknak egyaránt, ezért vissza kell vonni.  "Az államtitkár asszony pénzt ígér, de egy fillérje sincs a költségvetésben a köznevelési törvény megvalósítására" - mondta. Szerintecsak a pedagógus-életpályamodell elindítása és az ígért béremelés több mint 160 milliárd forintba kerülne.