Jelentősen csökkenhet a polgármesterek és jegyzők fizetése

2011.10.26. 06:41
Kisebb községekben harmadolódhat is a fizetés. A főpolgármester százezer forinttal kereshet kevesebbet.

Ha a parlament változatlan formában fogadja el az új önkormányzati törvény tervezetét, jelentősen csökkenhet a polgármesterek és jegyzők bére 2013-től, írja a Népszabadság.

Kisebb községekben a településvezetők az eddigi fizetésük harmadát sem kereshetnék majd meg - ma például az ezer fő alatti községekben a nem egészen negyvenezer forintos köztisztviselői illetményalap hét-kilencszeresét kaphatják, a javaslat szerint csak két és fél-háromszorosát -, be kellene érniük havi bruttó százezerrel. A kisvárosok esetében nagyjából feleződne a díjazás, míg a budapesti főpolgármester jelenleg 670 ezer forintos havi fizetése körülbelül 100 ezer forinttal csökkenne a lap szerint.

A jegyzők kevesebbet veszítenének: annak az alapilletménye, aki kisebb településeken dolgozik, mintegy 20 százalékkal lenne kevesebb - itt az illetményalapot 6,25 helyett öttel kellene szorozni -, míg Budapesten a főjegyző csak pár százalékot veszítene. Miután a tényleges jövedelem az esetükben különféle pótlékokat is tartalmaz, ez sem jelentéktelen összeg, és a kieső pénz több tízezer forint lehet havonta - írta a Népszabadság.