Békésen demonstrálnak a hallgatók

2011.10.27. 19:20 Módosítva: 2011.10.27. 21:12
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár menesztését sürgették a hallgatók azon a budapesti tüntetésen, amelyen a készülő felsőoktatási törvény, a tervezett hallgatói szerződés és a "bújtatott" tandíj ellen tiltakoztak.

Elkezdődött az új felsőoktatási törvény miatt tiltakozó hallgatók budapesti demonstrációja. Az oktatási államtitkárság épülete előtt a Szalay utcát teljes hosszában megtöltötték a békésen tüntető diákok, a tömeg egészen a Néprajzi Múzeumig áll, tudósítónk szerint 6-8 ezren lehetnek. A szervezők egy-egy szál rózsát adtak a hallgatók kezébe.

Az ország több pontjáról érkeztek az új felsőoktatási törvénytervezet ellen szervezett tüntetésre. A hallgatók tiltakozó transzparensein, "mindenhol jó, de legjobb itthon, fizetett rabsággá válik a felsőoktatás?", "életpályát, ne röghöz kötést", "ne hallgass hallgató!" feliratok olvashatók.

A demonstráción a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és annak intézményi képviseletei, az európai hallgatókat tömörítő ESU képviselői mellett a doktoranduszok, a rezidensek képviselői, szakszervezeti vezetők és több nagy felsőoktatási intézmény rektora vesz részt.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A felszólalók és tudósítónk által megkérdezett diákok is egyaránt a röghöz kötés ellen emeltek szót, illetve a tandíj és az önköltséges oktatást kifogásolták.

A demonstráción felszólaltak a nagy egyetemek diákszervezeteinek képviselői, az ESU és egy osztrák diákszervezet vezetői is. Ők is arra mutattak rá, hogy az Európai Unióban elfogadhatatlan, hogy az emberek szabad mozgását és munkavállalását törvénnyel akadályozzák meg, illetve szankcionálják azt.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár menesztését sürgette. Nagy úgy fogalmazott: "másfél év után egyértelműen látjuk, hogy a felsőoktatás háza táján rossz ácsokra és kőművesekre bízták a munkát. Ha omlik a vakolat, ha dőlnek a falak és lassan a fejünkre szakad a tető, nincs más megoldás, új szakembert kell hívni".

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt tartott demonstráció végén a hallgatók a színpadon elhelyezett koporsóval jelképesen végső búcsút vettek a felsőoktatástól, a koporsóra az egyes felsőoktatási intézmények helyezték el koszorúikat.

A demonstrációnak nincsenek politikai felhangjai, és semmiféle rendbontás sem történt, jelentette tudósítónk.

Hoffmann: Nincs szó röghöz kötésről

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten, a Megújul a magyar tanügy címmel rendezett sajtótájékoztatón, a sajtótájékoztatóval egyidejűleg zajló hallgatói demonstráció kapcsán azt mondta: "nem felel meg a valóságnak, hogy nem tárgyaltak" velük. Mint mondta, a bevezetendő felsőoktatási törvény minden változása a mostani hallgatók után következő generációkra vonatkozik, ezért értetlenségének adott hangot a mostani tüntetést illetően.

Az államtitkár kiemelte: ha valakinek a taníttatásába "sok-sok millió forintot" befektetnek, joggal várhatja el a társadalom, hogy munkájukkal adjanak vissza valamit az őket támogató közösségnek. "Nincs szó röghöz kötésről", a külföldi munkából származó magasabb fizetéseikből pedig vissza tudják majd fizetni a taníttatásaik költségeit azok, akik a külföldi munkavállalás mellett döntenek - hangsúlyozta.

Hoffmann Rózsa rámutatott: nem cél, hogy 16 éves korukban "kitegyék" a diákokat az oktatási rendszerből, de akik tanulás helyett dolgozni akarnak, legyen meg erre a lehetőségük.

Az egész napos iskola lehetőségével kapcsolatban megállapította: ha azt nem vezetnék be, megoldatlan lenne egyebek mellett a művészeti tantárgyak, vagy a mindennapi testnevelési órák megtartása. "A családoktól nem vesszük el a gyermekeket, hanem biztosítjuk, hogy gyermekeik délután 4-5 óráig bent maradhatnak az iskolákban" - fogalmazott.

Utalt arra, hogy a köznevelési törvénytervezeten a parlamenti szakaszban lehet még "csiszolni", az egyeztetési folyamat pedig már egy éve megkezdődött a társadalmi partnerekkel. Több mint ötezer oldalnyi véleményt kapott az államtitkárság, ezek egy részét - többek között a szakszervezetek mintegy húsz javaslatát - beépítették a koncepcióba - tette hozzá.

Szólt arról is, a pedagógusbérek "karbantartásának" garanciája az, hogy azokat a mindenkori minimálbérhez kötik. A kormány annak tudatában mondott igent a koncepció ezen részére is, hogy tudta, elő kell teremteni a száz  milliárdos nagyságrendű összeget erre a célra - fűzte hozzá.