Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Harrach: Legalább két egyenesági rokon kell egy családhoz

2011.10.27. 11:41
A készülő családok védelméről szóló sarkalatos törvényben a család "a leszármazásra épül", és azt mondja ki, hogy a családban legalább két olyan személynek kell lennie, akik egyenes ági rokoni kapcsolatban vannak, mondta Harrach Péter. Családként definiálják még az örökbefogadáson alapuló szülő-gyermek kapcsolatot is.

Évtizedekre határozhatja meg a magyar családpolitikát a hamarosan benyújtandó családok védelméről szóló sarkalatos törvény, mondta Harrach Péter a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a Parlamentben. Harrach szerint a gyermekvállalási kedv erősítését az szolgálja, ha biztonságos és kiszámítható családpolitikát folytat Magyarország.

"Nem jó, ha négyévenként változik a családpolitika" - fogalmazott a Keresztény Civil Szervezetek 5. Országos Fórumán, hozzátéve: ez a kiszámíthatóság egy ilyen sarkalatos törvényben jelenhet meg.

Kiemelte: gyermek és gyermek között nem lehet különbséget tenni. Sok az egyszülős, illetve élettársi kapcsolatra épülő család, a gyermekek 40 százaléka házasságon kívül születik, a tejes családok aránya meglehetősen alacsony.

Ezért a jogszabályban a család "a leszármazásra épül", és azt mondja ki, hogy a családban legalább két olyan személynek kell lennie, akik egyenes ági rokoni kapcsolatban vannak. Családként definiálják még az örökbefogadáson alapuló szülő-gyermek kapcsolatot is.

Felsorolják a törvényben a gyermekek jogait, így elsősorban, hogy családban nevelkedjen, és rögzítik kötelességeiket is. Harrach Péter ezek között említette a tanulmányok folytatását, az egészségtelen életmód kerülését, a szülővel való együttműködés kötelességét, és eltartásának kötelezettségét addig a határig, amíg saját gyermekének eltartását nem veszélyezteti.

A KDNP frakcióvezetője a foglalkoztatás és család összeegyeztetéséről azt mondta, a kiskorú gyermeket nevelő szülőt - külön törvényben foglaltak szerint - kiemelt munkajogi védelem illeti meg. Rögzítik, hogy az állam ösztönzi a részmunkaidőben történő munkavégzést, és beillesztették a kerettörvénybe a családok adórendszeren keresztüli támogatását is. Harrach Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ő a kiemelt támogatást a második gyermeknél tenné meg, ugyanis második gyermekek nem nagyon születnek meg ma.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, a jogszabály nem lesz értéksemleges, azokat a családi életre vonatkozó értékeket tartalmazza, amelyek minden ember számára elfogadhatónak tartanak.

Harrach Péter arra figyelmeztetett egy tanulmány alapján, hogy ha a jelenlegi demográfiai helyzet nem változik, és a házasodási, gyermekvállalási mutatók a mostani szinten maradnak, a század végére 5,2 millióra csökken a népesség, és 36 százalék felett lesz a 65 év felettiek aránya, míg a bevándorlók aránya 900 ezer körül alakulhat.

A munkavállalók számát pontosan nem lehet megmondani - folytatta - de az biztos, hogy nem lesznek elegendően a társadalombiztosítás működtetésére, az ország fenntartásához. A kereszténydemokrata politikus fontosnak tartotta, hogy a közgondolkodásba beépüljön: "családban élni jó, gyermeket vállalni nemcsak nehézséget, hanem örömet is jelent".  • Eladnék
  • Hírek