Saját körzetében kaphat csak ellátást a beteg

2011.10.27. 08:07

Az egészségügy újraszervezése során megmarad a szabad orvos- és intézményválasztás, ám az ország területét nyolc térségre osztják fel, és csak ezeken belül lesz korlátlan a választás. Másik körzetbe csak azok mehetnek, akiknek 45 percnél többet kell utazniuk az adott térségben kijelölt intézményhez, és ezt jelentősen (tíz perccel) le tudják rövidíteni - írta csütörtökön megjelenő számában a Heti Válasz. A határok igyekeznek igazodni a betegek szokásaihoz, így jövő májustól például a nógrádiak a bonyolultabb beavatkozásokért Budapestre mehetnek (nem Miskolcra mint most).

A hetilap szerint az új ellátórendszer megszervezéséhez a szakmai kollégiumokkal minden betegséget négy csoport valamelyikébe soroltattak az ellátás bonyolultsága alapján, és az összes kórképre vonatkozóan megállapították, milyen eszközre, szakemberre van szükség a biztonságos betegellátáshoz. Ezek után megnézték, hogy a jelenlegi intézményrendszer osztályai mely feltételcsoportnak felelnek meg.

A Heti Válasz birtokában levő, a traumatológiára vonatkozó leírás szerint például egy „sima" lábtörés ellátásához 24 órás szolgálatban egy baleseti sebészt, laboratóriumi hátteret és - egyebek között - röntgent kell biztosítani. Ehhez összesen négy főállású traumatológust kell alkalmazni. Ahol erre képtelenek, ott nem biztosítható a sérültek számára megfelelő ellátás, ezért nem is működhet a jövőben baleseti sebészet.

Bonyolultabb törés vagy sérülés esetén olyan helyre kerül a  beteg, ahol  egyszerre két traumatológus van jelen, elérhető egy idegsebész és a teljes műtőszemélyzet mindig rendelkezésre áll. Súlyos, több testrészt érintő sérülés esetén a beteget ode szállítják, ahol egy időben több traumatológus dolgozik, de van fül-orr-gégész-, érsebész és más specialista is. Az országban tíz csúcstraumatológia lesz, írja a Heti Válasz.

A lap közli a traumatológiai ellátás országos térképét, amely bemutatja, mely intézmények jutnak május elsejétől is szerephez az ellátásban, és az ország mely területei mely kórházhoz tartoznak majd. Minden egyes orvosszakmához más térkép tartozik majd, és szakmánként változik az országos hálózatban részt vevő intézmények köre - írta a lap.