Kocsis börtönbe küldi a hajléktalanalázókat

2011.10.28. 12:46 Módosítva: 2011.10.28. 13:17

Új passzussal egészítené ki a büntető törvénykönyvet (Btk.) a fideszes Kocsis Máté, aki büntetőjogi kategóriává tenné a kiszolgáltatott emberek - például a hajléktalanok - megalázását.

A politikus, akit azután neveztek ki a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referensének, hogy különböző rendeletekkel megpróbálta kiűzni az általa vezetett VIII. kerületből a hajléktalanokat - módosító indítványában azt javasolja, hogy a Btk. mondja ki: aki mást, annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva, arra bír rá, hogy magát megalázó magatartást tanúsítson, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés lenne, ha az elkövető ellenszolgáltatás ígéretével vesz rá valakit, hogy megalázza magát, illetve ha felvételt készít az akcióról, vagy ilyen felvételt hozzáférhetővé tesz a nagy nyilvánosság számára.

Javaslata indoklásában Kocsis azt írja, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek - például a hajléktalanok vagy szociálisan súlyosan hátrányos helyzetben lévő más emberek - szórakozásból történő megalázását, a méltatlan helyzetek felvételen rögzítését az állam nem tolerálhatja. "A sajtóban és a médiában egyre gyakrabban jelennek meg hírek kiszolgáltatott emberek különféle formában végrehajtott bántalmazásáról, megalázásáról. Egyes elkövetők attól sem riadnak vissza, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő embertársaikat újkori rabszolgaként tartsák, velük alantas munkát - úgynevezett csicskáztatást - végeztessenek" - érvel a kormánypárti képviselő, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Kocsis javaslatának pikantériája, hogy a józsefvárosi polgármester ezúttal mintha új, szociálisan érzékeny oldaláról próbálna megmutatkozni. A kerületi közgyűlés pár hete épp a polgármester javaslatait elfogadva tette a közrendvédelmi program részévé, hogy a nemrég nyitott szabálysértési iroda a nap 24 órájában nyitva legyen annak érdekében, hogy az előállított személyekkel szemben azonnal le lehessen folytatni a szabálysértési eljárást.

A rendelet nem csak a kukák felborítását tiltja meg, de elmozdítását, vagy "rendeltetéstől eltérő" használatát is. Minden közterületen megtiltja a koldulást, illetve több olyan téren, ahol sok hajléktalan töltötte az idejét, még a dohányzást is. Hajléktalanügyi referenssé történt kinevezése épp az e rendeletekből sugárzó intoleráns szemlélet miatt keltett megütközést.

A politikus Btk-módosító indítványa ahhoz a büntető tárgyú törvények módosítását kezdeményező kormányjavaslathoz érkezett, amely a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek és a terhességük 6. hónapját elérő nők kivételével minden szabadságvesztését töltő elítéltnek előírná, hogy dolgoznia kell a jövőben, illetve megtiltaná, hogy a jogerősen elítéltek pénzt kapjanak a médiának adott nyilatkozataikért mindaddig, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól nem mentesülnek.