Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Soha nem voltak még ilyen szaporák a hazai gólyák

2011.10.28. 13:02
Soha nem kelt még ki annyi gólyafióka egy év alatt, mint idén – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központjának adataiból.

Sikeres költőpároknál az átlagos fiókaszám elérte a 3,45-öt, összeségében nézve pedig ez a szám 3,1-re tehető idén. Egy átlagos évben ez az érték 2,5, a tavaly azonban csak 1,65 volt.

Valószínűleg a jó időnek köszönhető a siker. A május-júniusi időszakban nem volt esőzés vagy ezzel járó hirtelen és tartós lehűlés, ami azért szerencsés, mert a kikelő és cseperedő egyedek ilyenkor a legérzékenyebbek. A fészekaljakat tönkretevő nagy viharokból sem volt sok.

gly
Fotó: golya.mme.hu

Egy átlagos évben 2-3 olyan fészekalj van, amiből 6 fióka is kirepül, idén 15 ilyen fészekről tudnak. 5 felnövő fiókának otthont adó fészekből egy gyenge évben 30-50, az átlagnál jobb években 100-150 darab szokott lenni. 2011-ben azonban 350 ilyen fészket mértek fel a szakemberek.

A hazai költőállomány nagysága az elmúlt 40 év távlatában stabil, a hosszú távú elvonulókra jellemző ingadozásokkal 4-6 ezer párra tehető. Ehhez mindenképp szükségesek az ideihez hasonló évek, hiszen azok kompenzálják a rosszabb éveket, illetve a vonulás idején keletkező negatív hatásokat. Az eddig feldolgozott adatok alapján a fészkelő állományt 5800 párra becsülik.

A civil szervezet Madárgyűrűzési Központjába folyamatosan érkeznek az adatok. A jelentések alapján eddig 1021 fehér gólyát gyűrűztek meg  idén, ebből 958-at távcsővel is leolvashatóan.

Eddig 48 halott gólyát találtak, ebből 31 áramütést kapott. Jelölőgyűrűjük  alapján eddig 24 madarat azonosítottak, ebből nyolcat Izrael területén vonulás közben, a többit saját fészkének 100 km-es körzetében. A fehér gólyák mellett a fekete gólyák, a kanalasgémek, a rétisasok, a parlagi sasok, a vörös vércsék, a kék vércsék, az erdei fülesbaglyok és a szalakóták is átlagon felül teljesítettek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!