Soha nem voltak még ilyen szaporák a hazai gólyák

2011.10.28. 13:02
Soha nem kelt még ki annyi gólyafióka egy év alatt, mint idén – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központjának adataiból.

Sikeres költőpároknál az átlagos fiókaszám elérte a 3,45-öt, összeségében nézve pedig ez a szám 3,1-re tehető idén. Egy átlagos évben ez az érték 2,5, a tavaly azonban csak 1,65 volt.

Valószínűleg a jó időnek köszönhető a siker. A május-júniusi időszakban nem volt esőzés vagy ezzel járó hirtelen és tartós lehűlés, ami azért szerencsés, mert a kikelő és cseperedő egyedek ilyenkor a legérzékenyebbek. A fészekaljakat tönkretevő nagy viharokból sem volt sok.

gly
Fotó: golya.mme.hu

Egy átlagos évben 2-3 olyan fészekalj van, amiből 6 fióka is kirepül, idén 15 ilyen fészekről tudnak. 5 felnövő fiókának otthont adó fészekből egy gyenge évben 30-50, az átlagnál jobb években 100-150 darab szokott lenni. 2011-ben azonban 350 ilyen fészket mértek fel a szakemberek.

A hazai költőállomány nagysága az elmúlt 40 év távlatában stabil, a hosszú távú elvonulókra jellemző ingadozásokkal 4-6 ezer párra tehető. Ehhez mindenképp szükségesek az ideihez hasonló évek, hiszen azok kompenzálják a rosszabb éveket, illetve a vonulás idején keletkező negatív hatásokat. Az eddig feldolgozott adatok alapján a fészkelő állományt 5800 párra becsülik.

A civil szervezet Madárgyűrűzési Központjába folyamatosan érkeznek az adatok. A jelentések alapján eddig 1021 fehér gólyát gyűrűztek meg  idén, ebből 958-at távcsővel is leolvashatóan.

Eddig 48 halott gólyát találtak, ebből 31 áramütést kapott. Jelölőgyűrűjük  alapján eddig 24 madarat azonosítottak, ebből nyolcat Izrael területén vonulás közben, a többit saját fészkének 100 km-es körzetében. A fehér gólyák mellett a fekete gólyák, a kanalasgémek, a rétisasok, a parlagi sasok, a vörös vércsék, a kék vércsék, az erdei fülesbaglyok és a szalakóták is átlagon felül teljesítettek.