Megtagadták a népszámlálást, kétszázezret fizethet egy örkényi család

2011.10.29. 10:15

Összesen kétszázezer forint büntetést kell fizetnie egy négytagú családnak Örkényben, mert nyolcszori időpont-egyeztetés után sem vett részt a népszámlálásban – olvasható a város honlapján.

Szabóné Balázs Mónika, a Pest megyei település aljegyzője a lapnak elmondta, hogy fejenként ötvenezer forint szabálysértési bírságot szabnak ki a családra, mert nyolc időpont-egyeztetés után sem válaszoltak a népszámlálási kérdésekre.

Pótösszeírás november 8-ig

Novemberben még nyolc napig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a népszámlálási kérdőívek kitöltésére azok, akiket hétfő éjfélig nem kerestek fel a számlálóbiztosok, vagy addig nem voltak elérhetők – közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.

Utalt arra, elsősorban nagyobb városokban várható, hogy sokan élnek majd ezzel az utolsó lehetőséggel, ezért több településen külön ügyfélfogadást alakítanak ki erre a célra. Ekkor még azok is pótolhatják adataikat, akik addig nem kívántak élni a válaszadás lehetőségével vagy megtagadták az adatszolgáltatást, velük szemben ezután azonban szabálysértési eljárást indíthat a település jegyzője.

Virágh Eszter emlékeztetett: a szomszédos országok közül ezekben a napokban zajlik hasonló országos adatgyűjtés Romániában és Szerbiában, míg Horvátországban és Szlovákiában már megtörtént a népszámlálás, Ausztriában és Szlovéniában pedig adminisztratív adatforrásokból - úgynevezett regiszter alapon - állították össze a szükséges adatokat. A lakosoknak egy regisztrálási centrumba kellett bemenniük, ezek pedig minden településen megtalálhatók. Az itteni számítógépekbe írják be az adatokat, ha szükséges, az alkalmazottak segítségével.
A szóvivő megemlítette, Ukrajna egy tavaly nyári kormánydöntéssel 2012-re halasztotta az idénre tervezett adatfelvételt finanszírozási nehézségek miatt. Az uniós tagállamok többségében már megtörtént a cenzus, kivéve Spanyolországot, ahol november 1-jén, Olaszországot ahol november 8-án és Észtországot, ahol december 31-én kezdődik a cenzus.