Nehezebb lesz hazavinni a hamvakat

2011.10.29. 08:55 Módosítva: 2011.10.29. 08:55

Egyre többen szórják folyókba, levegőbe a hamvakat. A gazdasági válság és a temetkezés drágulása okán egyre többen élnek a lehetőséggel. A hazavitt urnák száma hamarosan eléri a tízezret. Már most is akad olyan vállalkozó, aki a hamvak kétharmadát hozzátartozóknak adja ki. A hazavitt urnák sorsa pedig nem követhető nyomon - írja a Népszabadság. Ezen szigorítana a temetkezésről szóló 1999-es törvény módosításával Gelencsér Attila fideszes képviselő.

A politikus nem tiltaná meg a hamvak hazavitelét, de szabályozná azt. Így például a jövőben a tulajdonostársak - önkormányzati bérlakásoknál a jegyző - hozzájárulása kellene ahhoz, hogy a hamvakat az adott lakásban helyezzék el. Az urnát hazavivő hozzátartozónak vállalnia kellene, hogy a tágabb rokonságnak is biztosítja a kegyelet gyakorlását, Gyakori probléma ugyanis, hogy a rokonok elviszik az urnákat, és ezzel nemcsak a nyilvántartás válik lehetetlenné, hanem megakadályozzák más hozzátartozók, tisztelő barátok kegyeletgyakorlási jogát.

Gelencsér Attila elmondta: a tervek szerint a területileg illetékes temetőüzemeltetőnek külön nyilvántartó könyvben kellene vezetnie a kiadott urnák helyét.

A módosítás tiltaná a hamvak engedély nélküli folyókba, tavakba szórását. Ha valaki mégis ragaszkodna ehhez a temetési formához, akkor az illetékes kormányhivataltól kellene engedélyt kérnie a Balatonba vagy a Dunába szóráshoz. A kaposvári jegyző tiltása miatt például a Desedába nem lehet hamvakat szórni, és ezt a helyiek tudomásul vették.