Szmogriadót rendeltek el Nyíregyházán

MTI/Index
2011.10.30. 17:40
Tilos az avarégetés, nem ajánlatos utcára menni az időseknek és a gyerekeknek. Budapesten, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben és Székesfehérváron is magas légszennyezettséget mértek.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere vasárnaptól szmogriadót rendelt el, közölte a városháza sajtószolgálata. A légköri szálló por (PM10) átlagkoncentrációja ugyanis a Széna téri mérőállomás adatai szerint csütörtökön a tájékoztatási, majd pénteken és szombaton a köbméterenkénti 100 mikrogramm riasztási küszöbértéket is meghaladta. Szombaton a város területén köbméterenként 137 mikrogrammos értékeket regisztráltak, ez jóval túllépi az egészségügyi határértéket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Nyíregyháza területén vasárnaptól visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Tilos a kerti hulladék és az avar égetése, a légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeknek pedig azt javasolják, ne tartózkodjanak a szabadban. A városban a szálló por koncentrációja mellett a nitrogén-dioxid és a nitrogén-monoxid aránya is meghaladja az egészségügyi határértéket.

Nyíregyháza mellett Budapesten, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben és Székesfehérváron is magas légszennyezettségi adatokat mértek: mindegyik város vörös, azaz erősen szennyezett területként szerepel Magyarország légszennyezettségi térképén, ami a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mérőhálózata által óránként mért és összegyűjtött adatok alapján készül. A térképen a 100 százalék jelenti az egészségügyi határértéket:

szmogtekepIdokep

Az Időkép szmogtérképe szerint Budapesten, Pécsett, Miskolcon és Székesfehérváron is magas a por koncentrációja, Debrecenben ráadásul emellé egy 102 százalékos nitrogén-dioxid szint is járul.

A szmogriadó két fokozata

A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot.

Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Miskolcon is növekedett az elmúlt két napban a szálló por koncentrációja, a Búza téri mérőállomáson pénteken a 24 órás átlagérték 75,64 mikrogramm volt köbméterenként, szombaton ez az adat 85,49 volt, adta ki a tájékoztatást Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője, aki beszámolt arról is, hogy Miskolc görömbölyi városrészében, a családi házas övezetben pénteken ez az érték nem érte el a tájékoztatási szintet, a szombati napon azonban meghaladta. Hangsúlyozta: Miskolcon egyelőre nem kellett elrendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az, hogy erre a napokban sor kerül-e, a későbbi adatok függvénye.

Pécs belvárosában második napja az egészségügyi határérték másfélszerese a szálló por koncentrációja. A belvárosban köbméterenként 81,3 mikrogrammos értékeket regisztráltak vasárnap a Szabadság úti mérőállomáson, a tájékoztatási szintet második napja haladják meg az értékek. A szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték 117 százaléka volt vasárnap a Mecsek-oldalban is.

De mi az a magas szálló por koncentráció?

Légköri aeroszoloknak nevezzük a levegőben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskéket. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére. Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő.

A légköri aeroszolok képződésében nagy szerepe van a gépjárműforgalomnak: a fék- és kuplungtárcsák kopásával a közúti forgalom is felelős a levegőben megtalálható azbesztszennyezésért. A dízel járműveknek is számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port, amit a levegőben aeroszolnak nevezünk. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget. (forrás: idokep.hu)