Ervin
14 °C
21 °C

A chipsadó miatt már 62 embert bocsátottak el

2011.10.31. 09:11

Megkezdődtek az elbocsátások a népegészségügyi termékdíj által leginkább érintett édesiparban, a Bonbonetti Kft. a napokban csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központnál - írja a Népszabadság hétfői számában. Sánta Sándor vezérigazgató a lapnak elmondta: a társaságnak hatvankét dolgozójától kell megválnia, a Bonbonetti a már megszavazott chipsadó miatt kényszerült a leépítésre.

Már a parlament előtt van a teher növeléséről, az érintett termékkör szélesítéséről szóló javaslat, amelynek következtében további állások szűnhetnek meg az ágazatban - közölte a cégvezető. Szeptemberben a Chio már bejelentette, hogy az adó miatt Franciaországban és Csehországban valósítja meg az eredetileg Magyarországon tervezett fejlesztéseit. A Magyar Márkaszövetség júniusi felmérése szerint négy magyarországi gyár zárhat be, emiatt 2000-2200 ember vesztheti el a munkáját a szektorban.

A Népszabadság úgy tudja, hogy más élelmiszeripari cégeknél is napirenden vannak a leépítések az adó miatt. A népegészségügyi adóból a kormány az idén ötmilliárd, jövőre húszmilliárd forint bevételre számított, a szakmai szövetségek szerint azonban az adó nyomán jövőre 25 milliárdos fizetési kötelezettségük lenne az érintett cégeknek, ennek több mint felét az édesiparnak kellene az idén kitermelnie.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlése szerint az érintett cégek 566,6 millió forintot vallottak be szeptemberre - ismerteti a lap, hozzátéve: a gyártók, kereskedők a nyár folyamán jókora készleteket halmoztak fel az adó által érintett termékekből, ami miatt kitolódott az adóköteles termékek forgalomba kerülésének ideje.