Béla
12 °C
27 °C

Magyar a hétmilliárdodik ember

2011.10.31. 12:41

Megtaláltuk a Föld hétmilliárdodik lakóját, aki hétfőn délben Magyarországon látta meg a napvilágot.

Ezzel természetesen valótlannak bizonyultak azok a korábbi hírek, miszerint Oroszországban, a Fülöp-szigeteken vagy esetleg Indiában született volna meg a hétmilliárdodik ember.

A címért éjfél körül indult nemzetközi versenyfutás: elsőként Manilában közölték az MTI tudósítása szerint, hogy vasárnap késő este, éjfél előtt két perccel megszületett Danica May Camacho nevű kislány a szerencsés.

Nem sokkal később Indiából érkezett a hír, hogy egy északon, Uttar Prades államban született kislány a hétmilliárdodik ember a Földön - őt a Plan International brit segélyszervezet választotta jelképesen a bolygó hétmilliárdodik lakójának.

Végül Oroszország csatlakozott be a versenybe, a Kamcsatkán egy helyi idő szerint hétfőn éjszaka, éjfél után 19 perccel született kisfiút kiáltottak ki hétmilliárdodiknak, míg a félszigettől 7400 kilométerre nyugatra fekvő Kalinyingrádban egy ottani idő szerint éjfél után két perccel világra jött babát köszöntöttek hétmilliárdodikként. Az újszülött szintén fiú, és a Pjotr nevet kapta.

Az ENSZ Népesség Alap jelentése szerint 2011. október 31-én a Föld lakossága átlépte a hétmilliárd embert. Jelenleg percenként körülbelül 250 ember születik és ugyanennyi idő alatt 109 hal meg, tehát minden egyes percben 141 emberrel zsúfoltabb bolygónk. A népesség alakulását az elmúlt napokban az Index számlálóján is követhették.

A pontos népességszám természetesen csak becslés, mint azt Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára az Indexnek elmondta, akár 100-200 milliós tévedés is benne van a palkiban.

Az ENSZ 12 éve Boszniát jelölte ki a hatmilliárdodik ember szülőhelyének, az akkor ünnepelt Adnan Mević-cset nemrég meglátogattuk.