Hosszabb nyitva tartás a temetőkben

2011.11.01. 07:28
Mindenszentek és a halottak napja miatt nagy forgalom várható a temetőknél, a fővárosi sírkertek reggel 7 órától este 8 óráig tartanak nyitva. A BKV sűríti járatait, a vonatok és a Volánbuszok a vasárnapi menetrend szerint közlekednek.

Mindenszentek és a halottak napján a 15 fővárosi temető hosszabb nyitva tartással várja a megemlékezőket. Kedden a fővárosi temetők reggel 7 és este 8 óra között lesznek nyitva, ez idő alatt akár 1 millió ember is megfordulhat a sírkertekben. A temetőirodákban pedig reggel 8 és este 6 óra között tartanak ügyeletet, ahová bárki fordulhat kérdéseivel, problémáival, illetve rendezheti befizetéseit.

Az Új köztemető kivételével mindegyik temetőben tilos lesz a gépjárműforgalom. Beengedik azokat, akik autóval érkeznek és mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkeznek, és a nehezebben mozgó időseket. Az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben ingyenes kisbuszok segítik a közlekedést.

A Budapesti Temetkezési Intézet a három leglátogatottabb temetőben – vagyis az Új köztemetőben, a Fiumei úti sírkertben és a Farkasréti temetőben – világi és ökumenikus megemlékezést is tart.

A temetőkben a szokásosnál nagyobb létszámban lesznek jelen a rendészek, és a kerületi rendőrségek egységei is járőröznek a forgalmas napokon.

A BKV rendkívüli járatokat is indít

A BKV a mindenszentek és halottak napja miatt rendkívüli járatokkal és egyes járatok sűrítésével segíti a temetők látogatóit. A BKV tájékoztatása szerint sűrűbben közlekedik a 3-as, a 28-as, a 42-es, az 52-es és 59-es villamos, a 8-as, a 30-as, a 36-os, az 53-as, az 58-as, a 68-as, a 92-es, a 93-as, a 95-ös, a 130-as, a 160-260-as, a 169E, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 196 és 196A, a 202E, valamint a 2018-as busz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a nagyobb forgalmú köztemetőkhöz több rendkívüli járatot is forgalomba állítanak. Kedd estig a 30B, a 36B, a 38B, az 58A, a 68A, valamint a 218A jelű járatokkal is megközelíthetőek lesznek a temetők.

A temetői, illetve rendkívüli temetői járatok pontos útvonalát és menetrendjét itt nézheti meg.

Másképpen járnak a MÁV és a Volán járatai is

A személyszállító vonatok november 1-jén a vasárnapi, november 4-én (péntek) munkanapi (nem pénteki), november 5-én (szombat, munkanap) pénteki menetrend szerint közlekednek. November 6-án (vasárnap) már a megszokott, vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A Volánbusz, illetve a volán társaságok kedden a vasárnapi, szerdán pedig a tanítási szünetes hétfői menetrend szerint közlekednek majd. November 5-én, szombaton, amely munkanap lesz, a buszok szintén a tanítási szünetes munkanapi menetrend szerint szállítják az utasokat.  • Hírek
  • Árfolyam