Jövőre bevezetik az elektronikus receptet

2011.11.02. 16:12 Módosítva: 2011.11.02. 17:16
Megújul a háziorvosi praxisjog és 2012-ben bevezetik az e-receptet – a kormány szerdai döntéseiről Szócska Miklós egészségügyi államtitkár számolt be.

Az egészségügyi törvények módosításának megszavazása és a szükséges rendeletek elfogadása után még az idén kétmilliárd forintos tőkével praxiskezelő központ jöhet létre, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti majd a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal orvosok praxishoz jutását és az elöregedő háziorvosi kar felfrissülését, mondta Szócska. A praxiskezelő felállításához szükséges pénzt az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi 46 milliárdos többletéből finanszírozzák.

Nem volt fizetőképes kereslet

Szócska Miklós elmondta: miután az elmúlt években nem volt fizetőképes kereslet a háziorvosi praxisra, az 1-2 milliótól tízmillió forintig megszabott árakon nehezen, vagy időnként el sem keltek a praxisok, és visszaszálltak az önkormányzatra. Ezzel párhuzamosan pedig elöregedett a háziorvosi kar. Ennek a folyamatnak szeretne gátat szabni a kormány a praxiskezelő létrehozásával, amely visszaadja a praxisok értékét.

Az államtitkár szerint 8-10 milliós árat lehet majd szabni a háziorvosi praxisokért, amelyeket a praxiskezelő központ által nyújtandó hosszú lejáratú, kamatmentes hitelek segítségével vásárolhatnak meg a fiatal orvosok.

Ezen túlmenően a kormánydöntések alapján megtörténik a területi egészségügyi ellátási kötelezettségek társadalmi szükségleteknek megfelelő szabályozása, annak érdekében, hogy "egyértelmű legyen, ki, hol, hogyan jut ellátáshoz" – mondta Szócska Miklós.

Nemzeti betegfórum jön létre

A betegjogok megerősítése érdekében törvényi felhatalmazás születhet arra, hogy létrejöjjön a nemzeti betegfórum, a gyógyszerfelhasználásban pedig igyekeznek érvényesíteni az egyéni felelősséget. Kedvezményt kap az, aki együttműködik az orvossal. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ezzel kapcsolatos ösztönzőktől nem lehet egyik napról a másikra bekövetkező változásokat várni.

A tervezett jogszabályok támogatást nyújtanának majd a kisforgalmú patikáknak ahhoz, hogy fennmaradhassanak.

Szócska Miklós bejelentette azt is, hogy jövőre bevezetik az elektronikus (e)-receptet. Az államtitkár erről már májusban beszámolt az Indexnek.

A rendszer lényege, hogy a gyógyszerfelírásnál az orvos az adatokat már csak a számítógépébe viszi be, és a beteg nevéhez, tb-számához kötött recept egy szerverre kerül. A beteg ezután elmehet bármelyik gyógyszertárba, ahol a patikus a szerverről hívja le az orvos által felírt vényt.