Kisebb földrengés volt Kóny és Ikrény térségében

2011.11.02. 06:13

Kisebb földrengés volt szerda hajnalban Magyarország területén, Kóny és Ikrény térségében, Győr-Moson-Sopron megyében. A négy perccel 1 óra előtt történt, a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgást többen érezték, álmukból felébredtek, de károkról nem érkezett bejelentés, közölte az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Szeizmológiai Obszervatóriuma.

Kiszely Márta szeizmológus közleménye szerint Magyarország területén az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0-as magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0-os magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban történik.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt mondta: személyi sérülésről, anyagi kárról eddig nem érkezett bejelentés, csak arról, hogy észlelték a földmozgást. A katasztrófavédelem ügyeleti szolgálata megkezdte a közműszolgáltatók és a térségben lévő veszélyes ipari létesítmények kiértesítését, illetve monitorozását arról, hogy okozott-e bármiféle üzemzavart a földrengés.
A közműszolgáltatók eddig nem jelezték, hogy emiatt probléma keletkezett volna a víz-,  villany- vagy gázellátásban, és eddig még arról sem érkezett visszajelzés, hogy az ipari létesítményeknél történt volna bármilyen rendellenesség. A vasúttól sem érkezett jelzés eddig sínek megrongálódásáról vagy felsővezetékek leszakadásáról, mondta Hajdú Márton.

Aller Imre, Kóny polgármestere szerda délelőtt azt mondta: körbejárták a falut, ellenőrizték az önkormányzati épületeket, de semmilyen kárt nem észleltek, ahogy lakossági bejelentést sem kaptak. Németh Tamás ikrényi polgármester azt jelezte: néhány házon hajszálrepedések keletkeztek, vagy a meglévők kissé tágultak, de ez statikai veszélyt nem jelent.

Helyiek azt mesélték: az éjjel arra ébredtek, hogy poharak csörrentek össze, lengett a csillár. Volt, aki szerint a jelenség nem volt erősebb annál, mint amit egy méretesebb nyerges vontató okoz, amikor elhúz a főúton álló házuk előtt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport