Holtan találták Gyöngyöspatán a Véderő vezetőjét

2011.11.03. 19:34 Módosítva: 2011.11.04. 10:27
Holtan találták Eszes Tamás, a Véderő parancsnokát gyöngyöspatai házában. A helyiek szerint öngyilkos lett. A helyszínelés a késő éjszakai órákban véget ért, a rendőrség csak a szakértői jelentés elkészültekor nyilatkozik.

Halálának tényét a rendőrség már hivatalosan is megerősítette.  A helyszíni szemle még csütörtökön éjfél előtt is tartott, legkorábban ezután lehet megmondani, kizárható-e az idegenkezűség – mondta az Indexnek a Heves megyei főkapitányság sajtóügyeletese, aki szerint azért tart a szokásosnál hosszabb ideig a helyszínelés, mert minden körülményt alaposan megvizsgálnak.

A törvények szerint Eszes Tamást felboncolják, az igazsásügyi orvosszakértő csak ezután állapíthatja meg teljes bizonyossággal a halál pontos okát. A helyszínelés a megyei rendőrség tájékoztatása szerint az éjszakai órákig tartott, Eszes halálának részleteiről a szakértői vélemény elkészültekor nyilatkoznak.

Eszes Tamást délután találták holtan saját otthonában. A Heol.hu információi szerint Eszes csütörtökön délután öttől kempo-edzést tartott volna a faluban, de nem érkezett meg, ezért keresték.

Az MTI helyszíni információi szerint öngyilkos lett, a faluban terjedő hírek szerint felakasztotta magát. Eszes a júliusban megrendezett időközi polgármester-választáson a voksok 10,4 százalékával a harmadik helyen végzett. A polgármester Juhász Oszkár, a Jobbik jelöltje lett.

Az ucán beszélgető ismerősei a Heves Megye Online riportere szerint azt mesélik, hogy Eszes nyugodt életet akart végre élni, munkát keresett, és gyerekeknek tartott kempo edzést egy garázsban, mert a helyi tornatermet állítólag nem kapta meg erre a célra.

Masíroztak

Gyöngyöspatán hónapokon át feszült volt a helyzet a lakosság roma és nem roma része között. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a közel 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a községben.

Az április 22. és 24. közötti időszakra hirdetett a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a Véderő, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre.

02
A Véderő gyöngyöspatai kiképzőtáborának megnyitása előtt elvitték a rendőrök a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást

Április 26-án késő este, a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt. Időközben lemondott a község független polgármestere és az időközi választást július 17-re írta ki a választási bizottság.

Összeverekedett a Jobbik jelöltjével

Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai polgármester-jelöltje júniusban feljelentette az időközi választásra szintén készülő Eszes Tamást, mivel a Véderő parancsnoka bántalmazta őt a helyi benzinkútnál hajnalban, ahova Eszes hívta Juhászt egyeztetésre. A bilincselésnek ellenszegülő Eszest előállította a rendőrség, eljárás indult ellene.

Eszes Tamás a gyöngyösi bíróság folyosóján.
Eszes Tamás a gyöngyösi bíróság folyosóján.
Fotó: Tréba Ákos

Már két nappal később egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Gyöngyösi Városi Bíróság Eszest, a vád szerint a Véderő parancsnoka ellenállt a kiérkező rendőröknek, akik garázdaság miatt akarták előállítani. Eszes a vádírat szerint többször az egyik intézkedő rendőr arca felé ütött, majd harapott és rúgott.