Új formaruhát kapnak a polgárőrök

2011.11.04. 10:53

Elfogadta a kormány a polgárőrségről szóló új törvény tervezetét.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára pénteken elmondta: a polgárőr szervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet, működésük politikai pártoktól független. Az előterjesztés meghatározza a polgárőr-egyesület által kizárólagosan végezhető alapfeladatokat is, így a közterületi járőrszolgálatot, a figyelőszolgálatot és a jelzőőri feladatokat.

A polgárőrségek akkor kezdhetik meg működésüket, ha kötöttek az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást, továbbá, ha tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek. A polgárőrök, akiknek kitűzhető igazolvánnyal kell rendelkezniük, új formaruhát kapnak majd. A javaslat bevezeti a polgárőrszolgálat ellátásával kapcsolatos panasz jogintézményét is.

Kontrát megjegyezte, "a rendvédelem állami monopóliumát kikezdő álpolgárőrségek" megjelenését már a tavasszal rendezték, és visszaszorították ezt a jelenséget.

A kormányszóvivő a sajtótájékoztatón az új törvényjavaslatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a kabinet megalakulása óta kiemelt feladatként kezeli a közbiztonság javítását. Giró-Szász András azt mondta, mind az új szabálysértési törvény, mind pedig az új polgárőrtörvény a hatékonyságot erősíti.

Az önkormányzati tűzoltók tervek szerint csökkenő bértámogatásának esetleges – fideszes kezdeményezésű – megemelését firtató felvetésre azt mondta a BM államtitkára: közérdek az, hogy e szervezetek a jövőben is eredményesen működhessenek.