Uszított a hajléktalanvédő szociális munkás

2011.11.04. 14:48 Módosítva: 2011.11.04. 19:24
Ferencz Norbert tüntetést szervezett, mivel képmutatónak, populistának és szegénységellenesnek tartotta a nyolcadik kerület kukázást tiltó jogszabályát. A demonstráción kukázásra buzdította a demonstratív kukázásra egybegyűlt közönséget, ezért bűnösnek nyilvánították. Kocsis Máté tiltakozást kiváltó rendeletét az ombudsman is bírálta.

Három évre próbára bocsátották azt a szociális munkást, aki márciusban zenés demonstrációt szervezett a nyolcadik kerület szegénységellenesnek és kirekesztőnek tartott rendelete ellen. Ferencz Norbertet hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt ítélt el a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A szociális munkást uszítással vádolták. A szociális munkás zenés utcai performanszot szervezett márciusban, hogy felhívja a figyelmet a nyolcadik kerület rendeletére, amely szabálysértésnek nyilvánítja a guberálást. A Baross utca és Körút sarkán összegyűlő 100-120 fős tömeg zenélt, transzparenseket lobogtatott, továbbá a sarkon álló két kukából guberáltak.

A helyszínt biztosító rendőrök a kisebb csoporthoz mentek oda, és három ember adatait felírták. Ezt látva a szervező, Ferencz Norbert hangosbeszélőn további kukázásra buzdította a demonstrálókat: „Nem vette észre a rendőrség, hogy mi egy másik kukánál is úgymond szabályt sértettünk, ezért arra kérek mindenkit, hogy ismételje meg [a kukázást], és ne csak azt a három embert vigyék el.” – mondta a tüntetésről készült videó szerint. A férfit előállították, és pénteken első fokon bűnösnek nyilvánították.

Bűnös, de csak kicsit

A TASZ munkatársa, Nyitray Zsuzsanna annyiban elégedett az ítélettel, hogy büntetés kiszabása helyett a bíróság próbára bocsátotta Ferenczet ezzel elismerve a cselekmény társadalomra veszélyességének csekély fokát, azaz a bűncselekmény nem volt olyan súlyos, hogy büntetés kiszabását indokolja.

Előző cikkünkben ismertettük, hogy a bíróság ítéletével arról is véleményt mond, hogy a lelkiismeretes szociális munka mostantól szükségszerűen törvénybe ütközik-e Magyarországon. „A szociális munkásoknak az Etikai Kódex szerint kell végezniük a tevékenységüket.

Ez irányelveket tartalmaz, és erre a diploma átvételekor ugyanúgy felesküdnek a szociális munkások, ahogy az ügyvédek és az orvosok is a saját kódexükre.” – magyarázta Ferencz Norbert. A szociális munkásnak a kódex szerint kötelessége, hogy tevékenységével rámutasson, a társadalom szereplői miként akadályozzák meg a nélkülözés és szenvedés enyhítésére tett kísérleteket.

Ebből a szempontból tehát kudarc az ítélet, a szociális munkások a demonstráció radikális eszközeivel nem

harcolhatnak az alkotmányellenesnek tartott rendeletekkel.

Ahogy ismertettük, Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester ezen rendelete miatt az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult, és magát a polgármestert is kérte annak felülvizsgálatára Az állampolgári jogok biztosának javaslatára, hogy vonja vissza ellentmondásos rendeletét, Kocsis Máté két hónapja nem válaszolt. Ezzel a hivatali magatartással indokolta a radikális akciók szükségességét Ferenc Norbert.

Az ítélet nem kerül bele ugyanakkor az erkölcsi bizonyítványába, így Ferencz folytathatja hivatását.

Az ombusman véleménye nem számít

Az ügyvédtől megkérdeztük: mivel az ombudsman véleménye szerint is aggályos jogszabályról van szó, nem indokolatlan-e a bíróság döntése. Hiszen ha a jogszabályról kiderül, hogy valóban alkotmányellenes, akkor nem lehet szó uszításról. Ha nem tilos a kukázás, akkor nem számít uszításnak a kukázásra buzdítás sem.

Nyitray elmondta, hogy a bíró az ítélet indoklásában is hangsúlyozta: csak az adott cselekedetkor hatályos jogszabályok szerint értékelheti az ügyet. A büntetéssel pedig vissza akarja tartani a szociális munkást attól, hogy jogsértő módon demonstráljon.

Ferencz Norbert az Indexnek elmondta, hogy nem ismeri el bűnösségét, és fellebbeznek a döntés ellen. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett.