Szabolcs
20 °C
35 °C

Kitilthatják a balhézó képviselőket

2011.11.05. 10:28

Külön törvény szabályozza majd az Országgyűlés munkáját, mivel működése túlmutat magán a parlamenten - mondta a Magyar Hírlapnak Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke.

Valamit tenni kell az elmúlt másfél évben elharapódzó, a törvényhozás méltóságát sértő megnyilvánulásokkal szemben - mondta Rubovszky, ezért felmerülhet például az a megoldás is, hogy ideiglenesen kitiltják az Országgyűlésből a botrányosan viselkedő képviselőt.

Mint mondta, van olyan kezdeményezés is, hogy a zárószavazás előtti módosító indítványt ne csak koherenciazavar esetén lehessen benyújtani, hanem valamilyen jobbító szándék alapján is.

Szeretnék az eljárási szabályozást hatékonyabbá tenni, tartalmi módosítást azonban nem terveznek - ismertette. Például csak szabálysértés esetén lehet lemondani ezentúl is a mentelmi jogról, egyébként nem, mert a mentelmi jog nem a képviselőt, hanem az Országgyűlést illeti meg.

Rubovszky szerint az országgyűlésről szóló törvényre azért van szükség, mert rengeteg olyan ügy érinti a házszabályt, amely ugyan az országgyűlés működésére van hatással, de nemcsak a törvényhozás munkájára terjed ki. Ebből adódódan az utóbbi területre a házszabály, tehát egy országgyűlési határozat nem is vonatkozhat. Ilyen például a mentelmi bizottság által előterjeszteni kívánt indítvány is, amely alapján a parlamenti bizottságok megkeresésére mindenki köteles haladéktalanul nyilatkozni, a tőle megkért iratokat megküldeni. Amennyiben ezt a házszabályban rendeznék, nem lenne senkire kötelező érvényű, csak az Országgyűlésre. Ezért szeretnék ezt a kérdést kezelni.