Lendületbe jött a parlament

2011.11.06. 17:33
Akár már hétfőn a mindenkori állampapírhozamhoz köthetik a jelzáloghitelek, a jegybanki alapkamathoz az egyéb hitelek maximális kamatát. A háromnapos ülésen alkotmányt is módosítanak és megkezdik a munka törvénykönyvének a tárgyalását.

Lendületbe hozta az országgyűlést a világtörténelem első nyolcnapos munkahete, két nap pihenő után hétfő-kedd-szerdán háromnapos üléssel folytatják a munkát. A lendület akkora, hogy ha a Jobbik is úgy akarja, és támogatja a házszabálytól való eltérést, akkor már hétfőn meg is vitathatják és be is vezethetik a hitelkamatok korlátozását. A héten kezdik az új munka törvénykönyve tárgyalását is. De ne szaladjunk ennyire előre, szokás szerint vegyük szép sorjába a történéseket.

Alkotmánymódosítás, kamatplafon

Hétfőn a szokott időben, délután egykor a szokott napirend előtti felszólalásokkal kezdődik majd az ülés, amit az interpellációk, azonnali kérdések, kérdések követnek majd - Orbán miniszterelnök két hete válaszolt az azonnali kérdésekre, így ezen a héten ez nem kötelező neki. A megszokott látványosságok után öt határozatot is hoznak, ezek közül az első nem lényegi, a már elavult közép-európai légiforgalmi szolgáltatásokról szóló megállapodás felmondásáról szól, ezután azonban még módosítanak egyet a december 31-ig hatályos alkotmányon, lehetővé téve az önkormányzati vagyon állami kézbe adását. Harmadikként elfogadják a kulturális örökségvédelemről szóló új törvényt. A kulturális örökséget eddig is törvény védte, az új pontosítja, hogy mit is kell védeni, és ki védi meg.

Ezután a Jobbik jóindulatától függően tovább mentik a devizahiteleseket, két törvényjavaslatot vitatnak meg, módosítanak és végszavaznak a házszabálytól eltérve. Az első kiterjesztené a végtörlesztés lehetőségét a devizában lakást lízingelőkre, a második pedig bevezetné a kamatplafont. A gazdasági bizottság indítványa alapján a jövőben sem a hitelek kamata, sem késedelmi kamatuk nem haladhatja meg 24 százalékpontnál többel a mindenkori jegybanki alapkamatot - ami jelenleg 6 százalék, tehát a hitelkamatok nem lehetnek 30 százaléknál magasabbak. A törvény szerint az efölötti kamatrészt semmisnek kell tekinteni, a kamat számításakor az érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat lesz az irányadó.

A kamatplafon alól a hitelkártya- és az áruhitelkamat kivételt élvez, ezeknél a jegybanki alapkamat +39 százalékpont képlet alapján lehet számolni, azaz aktuálisan 45 százalék lesz a plafon. Jelzáloghitelnél viszont még a normál hitelnél is alacsonyabb plafont határoznak meg, annál a mindenkori 3 vagy 5 éves állampapír-átlaghozam lesz az irányadó.

Folytatják

Hétfőn szavaznak az önkormányzati intézmények államosításáról szóló törvényhez, az emberölés minősített eseteinek elévülését eltörlő büntetőtörvénykönyvi módosításhoz, az Alkotmánybíróságról szóló törvényhez, a hajléktalankodást szabálysértéssé minősítő törvénymódosításhoz és az állatvédelmi törvényhez benyújtott módosító javaslatokról is.

A határozathozatalok után még hétfőn lefolytatják a Lex Biszku és az adótörvények módosításának részletes vitáját is.

Kedden megkezdik a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásáról szóló törvénymódosítás általános vitáját, illetve részletes vitával folytatják a filmtörvény, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény és a bírósági és ügyészségi reform tárgyalását. Szerdán pedig 480 perces időkeretben tárgyalják a munka törvénykönyvét.