Egyiptomban maradtak a baleset túlélői

2011.11.07. 02:38 Módosítva: 2011.11.07. 06:12

Másfél órás késéssel, hajnali fél kettőkor leszállt a Liszt Ferenc repülőtéren az a gép, amellyel az egyiptomi buszos tragédia résztvevőinek kellett volna megérkezniük Hurgadából. 47-en azonban hiányoztak a 194 fős turistacsoportból, a vasárnap este hét órakor bekövetkezett baleset áldozati és túlélői egyelőre nem tértek haza.

Így nem volt szükség arra a négy mentőautóra sem, amely a gépre várt a repülőtéren. A rokonokat, legalábbis a többségüket a külügy értesíthette arról, hogy a repülőn nem lesznek ott a baleset elszenvedői, kollégánk csak egy olyan párral találkozott, akik az információnál értesültek arról, hogy hozzátartozójuk nincs a gépen. A reptéren ennek ellenére erős volt a rendőri jelenlét, elkülönítettek egy részt az érkezési oldalon.

A megérkező turisták a hurgadai repülőtéren szereztek tudomást a balesetről, onnan értesítették a hozzátartozóikat, hogy velük minden rendben van. Ellentmondásos hírekről szereztek tudomást, volt, aki annyit azért tudott, hogy a busz túl gyorsan ment.

A baleset okáról hivatalosan egyelőre semmit sem lehet tudni. Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium főosztályvezető helyettese rögtönzött sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy a baleset műszaki okok miatt következhetett be, és nem tudta megerősíteni, hogy ütközött a busz egy teherautóval (erről a verzióról a magyar nagykövet beszélt korábban). Azt sem tudták megmondani, hogy mikor érkeznek haza a túlélők, illetve mikor szállítják haza a 11 áldozatot. A sérültek nagyobb részét Hurgadában kezelik, van, akit átszállítottak Kairóba, súlyos, életveszélyes állapotban lévő sérültről nincs tudomásuk. Arról sem adtak információt, hogy van-e az áldozatok között gyerek (a most visszaérkező csoport az iskolai őszi szünet idején volt Egyiptomban, a hazaérkező turisták között is sok gyerek volt.) Az al-Maszri al-Jum című helyi napilap arról számolt be, hogy a sérültek között négy gyerek is van, közülük az egyik állapota súlyos. A hvg.hu-nak időközben a kairói magyar nagykövet megerősítette, hogy az áldozatok és sérültek között vannak gyerekek is.