Kezdődik a West Balkán-per

2011.11.07. 09:32 Módosítva: 2011.11.07. 09:35
Négyen állnak bíróság elé kedden a West Balkán januári, három halálos áldozatot követelő tragédiája miatt indított büntetőügyben.

A vizsgálat során arra derült fény, hogy a szórakozóhelyen tartott rendezvény szervezői lényegében az összes szabályt semmibe vették – írja a Magyar Nemzet.

K. Tamást, Cs. József Imrét és H. István Ferencet halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a Fővárosi Főügyészség, egyikük számláján magánokirat-hamisítás is szerepel. Az elsőrendű terhelt Sz. Győző, a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetője, ő adta bérbe a korábban a Nyugati téren lévő mulatót K.Tamásnak és Cs. Józsefnek, a tragikus véget ért rendezvény, a Noise Night Life szervezőinek.

Január 15-én többezres, fiatalokból álló tömeg érkezett szórakozni a West Balkánba, ahol a Noise Night Life szervezett elektronikus zenei partit. A helyen korábban ugyan voltak nagyobb rendezvények, de nem ennyi résztvevővel. A helyzetet tovább rontotta az, hogy a helyet átépítették, így tovább csökkent annak befogadóképessége. A West Balkán engedélyeit egyébként két héttel a tragédia előtt visszavonta Terézváros jegyzője, a nyomozás adatai szerint a szervezők ezenkívül az összes – akkor még érvényben lévő, lényegesen lazább szabályt – is megszegték.

Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik, annak ellenére, hogy az ügyészség letöltendő szabadságvesztést indítványoz a vádlottakra.

A három halálos áldozatot követelő tragédia után a hatóságok az egész országban szigorú ellenőrzésbe kezdtek, aminek eredményeként számos mulatót bezárattak, ugyanakkor több ilyen vállalkozás szüneteltette tevékenységét. Utóbbiak döntése hátterében vélhetőleg a West Balkánéhoz hasonló mulasztások leplezése állhatott - írja hétfői cikkében a Magyar Nemzet.