Nem minden tanúkihallgatáson lehet ott ügyvéd

2011.11.07. 23:22

Olyan, a büntetőeljárási törvényt megváltoztatni szándékozó módosító javaslatot fogadott el az Országgyűlés hétfőn, amely alapján a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásán lehetne jelen ügyvéd, más tanúkihallgatásokon nem.

A javaslatot a fideszes Varga István terjesztette elő a büntető tárgyú törvények kormány által kezdeményezett változtatásához. Ez eredetileg arra adott volna lehetőséget, hogy a kiemelt ügyekben az ügyész megtiltsa a tanú érdekében eljáró ügyvéd tanúkihallgatáson való jelenlétét.

A kormánypárti politikus szerint viszont a különbségtétel indokolatlan, és ezt a szabályt általánossá kell tenni. Ezért javasolta, hogy a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásánál lehessen jelen ügyvéd, aki - csakúgy, mint eddig - felvilágosítást adhat a tanúnak a jogairól, de vallomását nem befolyásolhatja. Ugyanakkor a kihallgatás után az arról készült jegyzőkönyvet megtekintheti, és észrevételeit előterjesztheti.

Az elfogadott módosító javaslat változatlanul lehetővé teszi, hogy a tanú érdekében eljáró ügyvéd ott legyen a tárgyaláson.

Az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére garanciális jelleggel azt is kimondták: ha megállapítható, hogy a tanú a vallomásában - meghatározott kivételekkel - magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolja, ismételten figyelmeztetni kell, hogy erre vonatkozóan a tanúvallomást megtagadhatja.

Emellett elfogadta a Ház Varga István módosító javaslatának azt a részét is, amely megtiltja, hogy kiemelt ügyekben - az érintett beleegyezése esetén - poligráffal ellenőrizzék, hogy a tanú igazat mond-e.

Az Országgyűlés módosította a csak az év végéig hatályban lévő alkotmányt is, mégpedig azért, hogy a helyi önkormányzat tulajdona az államnak vagy más helyi önkormányzatnak ingyenesen átadható legyen.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt azzal indkolta, hogy a kormány kész konszolidálni a feladataik ellátásához az elmúlt években jelentős mértékű hitelfelvételre kényszerülő megyei önkormányzatok helyzetét, adósságállományuk ugyanis a gazdasági növekedés egyik korlátja.

Az alkotmánymódosításra azért volt szükség, mert egy kormányzati javaslat szerint 2012. január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, állami tulajdonba kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, illetve a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Ezzel együtt az állam a megyei önkormányzatok nagyjából 180 milliárd forintos adósságát is átvállalja.

Az intézményátvétel részleteit szabályozó törvényjavaslat elfogadásáról jövő héten dönthet az Országgyűlés.