Csak egy vádlott vallott a West Balkán-perben

2011.11.08. 19:34
A négy vádlottból három megtagadta a vallomástételt kedden a West Balkánban történt tragédia miatt indult büntetőper első tárgyalási napján. Egyedül a West Balkán korábbi ügyvezetője beszélt. Nem érzi magát bűnösnek, de arra a kérdésre, hogy utólag változtatna-e valamit, azt felelte: mindent.

A vádirat ismertetésével elkezdődött kedden a West Balkánban történt tragédia miatt indult büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyben halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat négy ember ellen. Az elsőrendű vádlott Sz. Győző, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetője, aki arra az estére bérbe adta a helyet a Noise Night Life buli szervezőinek. A másodrendű vádlott Cs. József, a harmadrendű K. Tamás, akik a Noise Night Life rendezvényt szervezték. A negyedrendű vádlott H. István, aki a vádirat szerint a West Balkán által megbízott biztonsági cég alkalmazottja volt, ő tartotta az eligazítást január 15-én az őröknek, akik az ő utasításait követték.

01

Dr. Szabó Ákos ügyész hosszan sorolta, hogy a szervezők a vád szerint milyen törvényeket, szabályokat sértettek meg, és beszélt a hiányzó engedélyekről. Elmondta, hogy míg a tűzoltók korábbi számítása szerint mindössze 307 ember tudott volna biztonságosan kijutni az épületből, a bulira készülve K. Tamás 4200 darab karszalagot rendelt. A vád szerint a buli szervezői nem ellenőrizték kellő körültekintéssel, hogy az épület alkalmas-e a rendezvény megtartására, és arról sem győződtek meg, mekkora lehet a maximális vendéglétszám, ugyanakkor körülbelül 3000 emberre számítottak. Az ügyészség hibának tartja azt is, hogy ekkora létszámhoz mindössze tíz biztonsági őrt állítottak munkába.

Három halott, sok sérült

Az ügyész ismertette a három lány halálával végződő tragédia közvetlen előzményeit is: a nyolcra meghirdetett kapunyitás egy órát csúszott, már az épület előtt tömeg alakult ki, mert a fiatalok a tíz óra előtti olcsóbb jegyár miatt minél előbb szerettek volna bejutni. Az eredmény az lett, hogy miután kinyílt az ajtó, egy idő után mozdulni sem lehetett a földszinten és a buli különböző helyszínein. A lépcsőn a vendégek lökdösték és préselték egymást. A tömegben a 17 éves K. Kinga, a 24 éves R. Rita és a 17 éves Cs. Emese megfulladt. A szerencsétlenségnek a vádirat szerint tizenegy sérültje is van, a többségük nyolc napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A 37 éves Sz. Győző volt a vádlottak közül az egyetlen, aki hajlandó volt vallomást tenni. A közgazdász végzettségű férfi állítása szerint ma is vállalkozóként dolgozik, de vagyona nincs, még azt az autóját is eladta, amely a nyomozás alatt még megvolt, és mindössze havi 100 ezer forintot keres. Büntetve nem volt. Vallomása elején közölte: nem ismeri el bűnösségét. Kihallgatása órákon át tartott. Beszámolóját a West Balkán 2000-ben indult történetének legelejétől kezdte. A bíró többször figyelmeztette is rá, hogy csak a lényeget mondja.

03

Vérzett már a cég

A vádlott vitatta az ügyészség értelmezését az engedélyeztetési eljárásról, szerinte nem volt szabálytalan, hogy bulikat rendeztek az épületben. A rendezvények szervezését azzal indokolta, hogy szorult gazdasági helyzetben voltak: „cash flow szempontjából vérzett már a cég”. Állítása szerint arra jutottak társával, hogy alkalmi rendezvények szervezésével lehetne túlélni ezt az átmeneti időszakot, amíg átmegy az építésügyi dokumentáció, és elkezdődhet az engedélyköteles építkezés.

Sz. Győző vallomásában rendre előkerült a West Balkán másik ügyvezetőjének, az építész végzettségű A. Gábornak a szerepe. Őt a rendőrség még gyanúsítottként kezelte, de az ügyészség megszüntette ellene az eljárást, amit az áldozatok hozzátartozói vitatnak. Sz. Győző szerint míg ő a West Balkán gazdasági ügyeivel és a programszervezéssel foglalkozott, az építésügyi terület A. Gáborhoz tartozott. Azt állította: A. Gábor mondta neki, hogy az épületben 1500-1800 fő közötti létszámmal rendezvényeket lehet szervezni, arra alkalmas. „Ezt a rendezvényt annak tudatában szerveztem, hogy a Gábor azt mondta, megszervezhetem” – mondta január 15-éről is. A bíró ekkor figyelmeztette, hogy mást hamisan nem vádolhat. Sz. Győző erre tiltakozott, mondván ő nem vádolja A. Gábort, csupán tényeket közöl.

Becsapottnak érzi magát

Szerinte egyébként az 1800-as létszámhoz nem lett volna kevés az egyetlen lépcső, és ő pedig nem tudott arról, hogy a Noise Night Life szervezői több embert várnak. Elmondta, hogy december 4-én egyszer már bérbe adta az épületet Cs. Józseféknek, akik akkor szerveztek ott egy bulit, amely rendben lezajlott. Állítása szerint ennek ellenére ellenállt eleinte, mikor 2011 elején megkeresték ugyanők egy újabb buli ötletével, és csak hosszas huzavona után mondott végül igent. A bérleti szerződésben nem szerepelt, hogy mekkora létszámú rendezvényt akarnak szervezni, de Sz. Győző azt állította, hogy a helyszínbejárásokon előzőleg megmondta, hogy legfeljebb 1800-an lehetnek majd. Hogy miért nincs ez a szerződésben, arra csak annyi magyarázatot tudott adni a bíró kérdésére, hogy akkoriban napi 16-18 órát dolgozott.

02

Sz. Győző vallomása szerint úgy érzi, hogy a Noise Night Life szervezői becsapták. Elmesélte, hogy tavaly novemberben valaki figyelmeztette őt: a Noise Night Life-ot ne engedje be, mert veszélyes lehet. Állítása szerint nem is akarta, de a szervezők más névvel keresték meg, a buli előtt a reklámokat sem látta, és így csak utólag jött rá, hogy a Noise Night Life-ról van szó. Azt mondta, ha tudja, hogy 4000-nél is több embert várnak a szervezők, akkor valószínűleg meg sem engedi a rendezvény megtartását, főleg, ha tudja, hogy a Noise Night Life bulija az.

Utólag változtatna valamin?

Sz. Győző a január 15-i buliban nem volt ott, csupán az elején, a kapunyitás előtt. A szervezőkről nem volt jó benyomása a késő kapunyitás miatt. „Úgy tűnt a helyszínen, hogy kapkodnak, azt sem tudják, fiúk-e vagy lányok” – mondta a szervezőkről. Később, miután elment, telefonon hívta a biztonsági főnök, hogy nagy a tömeg, hisztérikus a hangulat, mire ő állítólag azt felelte: nézzenek körül, mérjék fel a helyzetet. A következő telefon, amit kapott, már arról szólt, hogy megöltek valakit. Ekkor odasietett a Nyugati térre, de már nem engedték be.„Utólag változtatna valamit?” – kérdezte meg tőle a bíró. „Mindent” – válaszolta.

A másik három vádlott megtagadta a vallomástételt. A harmadrendű vádlott, Cs. József úgy fogalmazott, hogy  „jelenleg” nem kíván vallomást tenni, ügyvédje viszont egy írásos vallomást átadott a bíróságnak, és jelezte, hogy a későbbiekben szóban is vallomást tesz majd védence. Cs. Józsefet egyébként magánokirat-hamisítással is vádolja az ügyészség a West Balkán-ügyben, mert a vád szerint a WB-vel kötött bérleti szerződésre odahamisította a főnöke aláírását. A férfi a bíróság kérdéseire személyi körülményeiről annyit elmondott, hogy kommunikáció szakot végzett, jelenleg őstermelő, bérelt földeken gazdálkodik, vagyona nincs, és állítása szerint havi nettó százezer forintot keres. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy volt-e már büntetve, de a bíró ezt rögtön megcáfolta. Elmondta, hogy Cs. József korábban Debrecenben ittas vezetésért pénzbírságot kapott.

K. Tamás se érezte bűnösnek magát

A negyedrendű vádlott is csak néhány személyes kérdésre volt hajlandó felelni. H. István nyolc általánost végzett, és utána hároméves szakmunkásképzésen vett részt. Most is személy-és vagyonőrként dolgozik egy józsefvárosi szórakozóhelyen. Azt állította, hogy ezzel havi nettó 45 ezer forintot keres, a bíró hitetlenkedő visszakérdezésére is – kissé bizonytalanul – de megismételte ezt. Ő korábban nem volt büntetve, de folyik ellene egy másik büntetőeljárás vesztegetés gyanújával.

A 21 éves K. Tamás még a személyi körülményeire vonatkozó kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni, mire a bíró megjegyezte, hogy neki ebben az esetben lehetősége van pártfogói felügyelői vélemény kérésére. Mivel a menetrendterv szerint Sz. Győző után őt hallgatta volna meg kedden a bíróság, a bíró új vallomás híján felolvasta K. Tamás korábbi, a nyomozás során tett vallomásait. „Bűncselekményt nem követtem el” – jelentette ki korábban K. Azt állította, hogy az ő feladata a programszervezés volt, ő szervezte a hang-és fénytechnikát, a fellépő dj-ket, nem kötött szerződést senkivel, és végig Cs. Józseffel állt kapcsolatban. Azt mondta, hogy 2-3 ezer emberre számított egy korábbi, decemberi buli tapasztalatai alapján, a buli alatt pedig „mászkált össze-vissza”, beszélgetett, szervezkedett, és amikor látta a tömeget, többször is leüzent, hogy álljon le a beengedés.

05

A büntetőper az eredeti terv szerint szerdán a másik két vádlott kihallgatásával folytatódott volna, de mivel közölték, hogy nem tesznek vallomást, várhatóan nekik is csak a nyomozás során tett, korábbi vallomásaikat fogják felolvasni. A bíróság egyelőre összesen hat tárgyalási napot tűzött ki, ezeken tanúkat és szakértőket fognak meghallgatni.

A bíró a keddi tárgyalás elején utasította a sajtó munkatársait, hogy az ügy „szomorú tárgyára” tekintettel „kellő kímélettel viseltessenek” mindenki iránt. A tárgyalás méltóságára hivatkozva megtiltotta a fotósoknak, hogy ülve, guggolva készítsenek képeket, mondván: nem lehet a földön „fetrengeni”. Figyelmeztetett mindenkit a telefonok kikapcsolására, a rágózás, evés tilalmára, és kérte azt is, hogy a jelenlévők öltözékükkel is tiszteljék meg a tárgyalást.