Szmog miatt riasztottak Nyíregyházán

2011.11.08. 17:25

A levegő minőségének romlása miatt szerdán ismét érvénybe lép Nyíregyházán a szmogriadó riasztási fokozata - jelentette be Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a szmogriadó bizottság keddi ülését követő sajtótájékoztatón.

A szálló por (PM10) átlagkoncentrációja a városban már hétfőn meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket, a keddi mérési eredmények pedig ennél is rosszabb értékeket mutatnak - mondta a döntés okairól.

A polgármester biztatónak nevezte, hogy a meteorológiai szolgálat csütörtökre és péntekre újra szeles időt prognosztizál, így a hét végére akár meg is szüntetheti a riasztást a bizottság - tette hozzá Kovács Ferenc.

Nyíregyházán a levegő további romlásának megelőzése érdekében szerdától ismét tűzgyújtási tilalmat vezetnek be, ennek értelmében kerti hulladékot és avart sem lehet majd égetni. A rendőrség, a tűzoltóság és a közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan járőrözni fognak és ellenőrzik a tilalom betartását; az ezt megszegőket helyszíni bírsággal sújthatják.

Kovács Ferenc elmondta: a városban felfüggesztik a fényvisszaverő zebrák felfestését, hogy a munkálatok ne okozzanak nagyobb forgalmi dugókat a megyeszékhelyen, a lakosságot pedig arra kérik, lehetőleg mellőzzék a dízelüzemű gépjárművek használatát. Az intézkedések keretében a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakszolgálata valamennyi oktatási intézménybe eljuttatja a szmogriadóval kapcsolatos egészségügyi ajánlását.

Nyíregyházán ezt megelőzően október 30-től november 7-ig volt érvényben a szmogriadó riasztási fokozata.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint jelenleg Nyíregyházán és a Borsod megyei Putnokon számít veszélyesnek a levegő, itt 100 mikrogramm fölötti a szálló por köbméterenkénti koncentrációja, így ezt a két települést az intézet piros színnel jelöli.