Gravírozott tőrökön kaszált a tábornok

2011.11.09. 17:04

Vesztegetés miatt egy év börtönbüntetéssel és lefokozással sújtotta a Csongrád megyei bíróság katonai tanácsa a Honvédelmi Minisztérium (HM) személyzeti főosztályának korábbi vezetőjét, K. Károly dandártábornokot.

A tábornok egykori beosztottja, a jelenleg 75 esztendős V. József nyugalmazott ezredes egy év hat hónap börtönbüntetést kapott. Nem jogerős ítéletében a bíróság kimondta, hogy a vádlottak a büntetés felének letöltését követően bocsáthatók feltételesen szabadlábra. A vádlottakkal szemben egy-egymillió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

A bíróság a vádlottakat társtettesként, költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek. V. József az ítélet szerint egy 2009-es közbeszerzési eljárásban részt vevő cég vezetőjétől a szerződés nettó értékének 8 százalékát kérte el annak fejében, hogy a vállalkozás nyerje el a tendert, majd az összegen a két vádlott megosztozott.

A minisztérium 1400 gravírozott missziós tőrt vásárolt, amelyeket a tárca vezetői adtak át a karácsonyi ünnepségek alkalmával a külszolgálatot teljesítő katonáknak. A közbeszerzés győztese 31 millió forintért leszállította a tőröket, majd a vállalkozás ügyvezetője a megbeszéltek szerint átadott legalább kétmillió forintot a másodrendű vádlottnak V. Józsefnek, aki abból legalább egymillió forintot megtartott, míg egymillió forintot az főnökének továbbított.

K. Károly már az eljárás kezdeti szakaszában beismerő vallomást tett. A tábornok a bíróság előtt azt mondta, nem kért pénzt a cégtől, hanem a vállalkozás vezetője ajánlotta föl beosztottján keresztül az összeget, és ő – megfogalmazása szerint – "mint egy öngyilkos", azt elfogadta. A vádlott közölte, az összeget 2009 karácsonya előtt vette át irodájában, és azt ki sem vitte onnan, a páncélszekrényében volt a következő nyárig, amikor a katonai ügyészségi vizsgálat elindult.

A másodrendű vádlott védekezését – mely szerint ő nem kért pénzt a cégvezetőtől, a férfitól egy lezárt borítékot kapott, amelyet felbontás nélkül továbbadott felettesének –, életszerűtlennek minősítette a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést. Az elsőrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, V. József és ügyvédje felmentés, illetve enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős. Az ügyet másodfokon a fővárosií télőtábla katonai tanácsa tárgyalja.