Eltávolítanák a bandákat az internetről Angliában

2011.11.09. 09:47 Módosítva: 2011.11.09. 10:08
A fajgyűlölő és extremista oldalak elleni tiltást kiterjesztenék a bandákat éltető videókra és szájtokra is.

Angol parlamenti képviselők is támogatják a rendőrség azon ötletét, hogy eltávolíthassák a bandákkal kapcsolatos erőszakos videókat az internetről. A munkáspárti Heidi Alexander törvényjavaslata az olyan videók elleni fellépést tenné lehetővé, amelyek erőszakos cselekedetre buzdíthatnak. A Guardian beszámolója szerint ilyen esetekben lehetőség lenne arra, hogy a rendőrség és az internetszolgáltatók eltávolíthassák a kifogásolt tartalmat.

A képviselő augusztus óta foglalkozik a kérdéssel, látva az ország több városában is fellángoló zavargásokat. Véleménye szerint a kormány intézkedései nem lehetnek hatékonyak addig, amíg nem érintik az internetet is. Bár a képviselő törvényjavaslata támogatást kapott, a kormány beleegyezése kell ahhoz, hogy azt végül el is fogadják. David Cameron miniszterelnök korábban már előállt egy olyan tervvel, amely kizárná a Facebookról és hasonló oldalakról a rendbontásban résztvevőket.


"Azért terjesztem be ezt a törvényt, mert megdöbbent azoknak az online videóanyagoknak az elterjedtsége, amelyek dicsőitik az erőszakot és a bandákat." - nyilatkozta a Guardiannak Alexander.

Hasonló törvények már léteznek egyébként fajgyűlölő és extremista oldalak ellen. Az angol rendőrség az év első felében három cideó eltávolítását kérték a YouTube-ról, erőszakos jelenetei miatt.

"Tudom, hogy az internet szabályozása mindig is kényes ügy lesz, de ha nem teszünk valamit a bandák netes megjelenése ellen, akkor megkérdőjelezhető minden más intézkedésünk hatékonysága is ." - mondta a képviselő.