Eltüntetnék a kommunista utcaneveket

2011.11.09. 13:11

Jövő júliustól ne lehessen találkozni a kommunista diktatúra nyomát őrző utcanévvel Magyarországon – ezt javasolják KDNP-s és fideszes országgyűlési képviselők a helyi önkormányzati törvényhez benyújtott módosító indítványukban.

A KDNP-s Stágel Bence szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: javaslatuk értelmében nem viselhetné közterület vagy közintézmény olyan személy nevét, aki a XX.század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Az indítvány kiterjed az olyan kifejezésekre, szervezetnevekre is, amelyek a XX. század önkényuralmi rendszereire közvetlenül utalnak, vagy annak emlékét idézik. A fideszes Csöbör Katalin szerint ezzel is jelezni szeretnék, hogy a nemzetközi szocializmus semmivel sem volt különb, mint a nemzeti szocializmus, és "nem lehetünk elnézőek" azzal szemben sem.

A módosító javaslat indoklásában Münnich Ferencről, Kun Béláról, Szamuely Tiborról elnevezett közterületeket említettek példaként. A részletes indoklásban több mint tíz oldalon keresztül sorolnak további példákat, a Vöröshadsereg utcáktól az Engels utcákig.

Stágel szerint a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) régóta szorgalmazza az átnevezéseket. Stágel, aki az IKSZ elnöke is, szomorúnak nevezte, hogy húsz évvel a rendszerváltás után az ország egyes településein járva az emberek egy különös időutazásnak lehetnek a szemtanúi. Szerinte az ilyen nevek csak ma már csak a XX. századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira valók.

Baranyai Zsolt, az IKSZ által indított www.zsakutca.iksz.net honlap szerkesztője arról beszélt, hogy amikor a munkát elkezdték, arra számítottak, csak néhány tucat ilyen utcát találnak majd, ezzel szemben eddig több mint ezerre bukkantak Magyarország különböző pontjain. A honlapon az utcanevek és életrajzok mellett a megfogalmazott javaslatokat is összegyűjtötték, tette hozzá.

Stágel szerint a jövőben nem állja meg a helyét az önkormányzatoknak az az érve, miszerint azért nem változtatnak, mert költségigényes. A helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat ugyanis arra az esetre, ha a közterület elnevezésének megváltoztatása miatt kell a hatósági okmányokat - lakcímkártyát, céges papírokat - cserélni, általános illetékmentességet rögzít, magyarázta. Ugyanakkor a cserének nem csak az illetékek miatt van költsége, az új utcatáblák vagy a lakcímkártyák maguk pénzbe kerülnek.