Hétfőtől újra gyógyítják a hazaküldött rákos betegeket

2011.11.09. 09:50

Hétfőn folytatódhat a rákbetegek gyógyítása a Zala Megyei Kórházban, miután egyedi importengedéllyel, Európán kívülről megérkezik az a gyógyszerkészítmény, amelynek a hiánya miatt egész hétre fel kellett függeszteni a kemoterápiás kezeléseket, közölte a zalaegerszegi intézmény onkológiai osztályának a főorvosa szerdán.

Ruzsa Ágnes elmondta: 25-30 Zala megyei betegről van szó, ők hétfő óta nem részesülnek kemoterápiás kezelésben, de az egyhetes csúszás miatt szerinte szakmai szempontból nem éri kár őket.

Több kórházat is érinthet a hiány

A főorvos szerint október végétől akadozott az ellátás, ezért akkor a kórház főgyógyszerésze beszerezte azt a mennyiséget, amely a forgalmazókon keresztül elérhető volt. Mostanra azonban végleg kifogyott a készlet, ezért egyedi importengedélyt kértek, hogy Európán kívüli forrásból be tudják szerezni a készítményt. A gyógyszer péntekre érkezik meg Zalaegerszegre.

A gyógyszerhiány miatt hazaküldött betegek esetéről a zalaihirlap.hu számolt be. A lap szerint az 5-fluor-uracil nevű készítmény nagyon sokféle kemoterápiás gyógyszer fontos alkotóeleme, és az európai alapanyaghiány miatt az ellátási gond a szombathelyi, a veszprémi és a kaposvári kórház, továbbá más intézmények onkológiai osztályait is érinti.

Sokáig nem várhat a kezelés

Az alapvető gyógyszer a vastagbél-, a mell- és a fej-nyaki daganatok kezeléséhez szükséges. A daganatos betegek kemoterápiájában két hétig különösebb következmények nélkül csúsztatható a kezelés, ennél hosszabb halasztás azonban már egészségkárosodáshoz vezethet, olvasható a napilapban.

Ruzsa szerint ezen a héten már csak néhány beteg maradt az onkológiai osztályon, olyanok, akiknek nincs szükségük erre a készítményre. Az egyébként nem számít drágának, mindössze 500-600 forintba kerül.  Beszerzése most importból sem kerül sokkal több pénzbe. A kórháznak azonban nagyobb mennyiségre van szüksége, a kezelésekre több százezer milligrammnyi adagot kell behozatniuk, mondta el a főorvos.

Világméretű problémák

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján közzétett, november 7-i dátumú termékhiány táblázatban is szerepel ez a készítmény. A táblázat szerint idén szeptember 19-e óta tart a hiány, és bizonytalan, mennyi ideig fog tartani. A táblázatban okként "világméretű gyártási és gazdaságossági problémákat" jelöltek meg.

A készítmény rajta van az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA termékhiány-listáján is. Augusztus 17-én került fel rá. A három gyártó közül kettő a megnövekedett kereslettel indokolja a hiányt, a harmadik gyártási problémákkal.