Pápa gyászolja a buszbaleset áldozatait

2011.11.10. 13:47

Három pápai lakos halt meg a tizenegy magyar áldozatot követelő hurghadai buszbalesetben. A nem mindennapos tragédia a 32 ezres várost különösen érzékenyen érintette. Itt ugyanis mindenki ismer mindenkit, az emberek köszönnek egymásnak az utcán, az idegeneket pedig hosszasan méregetik, hogy vajon honnan jöttek.

Pápán még létezik az a fogalom, hogy köztiszteletben álló család, és két áldozat egy ilyen család tagja volt. Egy ismert és tisztelt pápai ügyvéd lányának férje és 8 éves kisfia halt meg a buszban – közös családi nyaraláson vettek részt. A családhoz foglalkozásukból adódóan szinte minden pápainak volt köze, mert a jog mellett ingatlanok adás-vételével is foglalkoztak. Nem volt nehéz kideríteni, hogy hol laktak.

IMG 3377

Az áldozatok lakásának kerítésen mécsesek sorakoznak, az arra járók lelassítanak autóikkal, biciklijükkel, de hiába néznek be, a függönyök lehúzva, mélységes csönd uralkodik. A gyalogosok megállnak, beszélgetnek kicsit a kertvárosi ház előtt, de a belvárosi sétálóutcán is sokfelé hallani, hogy a tragédiáról diskurálnak az emberek. Az aktuális híreket adják át egymásnak, de amióta látták a tévében a riportokat a pápai áldozatokról, az újságírókat távolságtartással kezelik, elzárkóznak, a válaszadástól. Nem szép dolog ezen csámcsogni, a kis közösség életét nagyon megrázta a baleset, szerették, ismerték a családot, együtt éreznek velük.

A haláleseteken kívül az ügyvéddinasztia másik legnagyobb tragédiája, hogy az egyik tizennégy éves lánynak amputálni kellett a baleset miatt az egyik karját, pedig versenyszerűen teniszezett. A tragédia után a város polgármestere felajánlotta, hogy a kormányzati segítségen kívül tőlük is bármilyen segítséget megkapnak, de a család egyelőre még nem kért semmit.

IMG 3388
A 8 éves kisfiú volt iskolájának halljában egy kis asztalkán a fiú képe előtt mécsesek égnek, az ódon falak közt szomorú a hangulat. Az udvarban a kisgyerekek a fiú nevét kirakták kavicsból, így emlékeznek meg rá. Az igazgató a többi szülő kérését tiszteletben tartva nem nyilatkozott, érthető módon nem akarják, hogy ebből a szörnyűségből legyen szenzáció. Magukban szeretnének gyászolni.
IMG 3389
A kisfiú iskolájára kitették a fekete zászlót. Az ügyvédcsalád tagjain kívül egy pápai villanyszerelő felesége is életét vesztette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport