Újraindult a rákos betegek gyógyítása

2011.11.11. 15:53
Folytatódtak a kemoterápiás kezelések Zalaegerszegen, miután pénteken megérkezett az a gyógyszer, amelynek hiánya miatt hétfőn fel kellett függeszteni a rákbetegek terápiáját.

A Zala Megyei Kórház tájékoztatása szerint pénteken már folytathatták az előre ütemezetten behívott rákbetegek kezelését.

Az intézményben azért kellett felfüggeszteni a kemoterápiás kezeléseket, mert a készítményekhez szükséges 5-fluorouracil nevű gyógyszerből rendelkezésre álló készletük elfogyott. Az egészségügyi államtitkárság a gyógyszerhiánnyal kapcsolatban azt közölte: világméretű gond áll a háttérben, amely gyártási és gazdaságossági problémák, illetve keresletnövekedés, továbbá termelési nehézségek miatt alakult ki.

Márciusig elegendő gyógyszert hoztak be

A kórház tájékoztatása szerint a továbbiakban már fennakadás nélkül folytatódhatnak a kemoterápiás kezelések. Az intézmény március végéig elegendő készlethez jutott most hozzá.

Ruzsa Ágnes, az onkológiai osztály főorvosa szerdán azt mondta: 25-30 betegről van szó, akiknek a kezelését az akkori remények szerint jövő hétfőn folytathatták volna. A kórház ugyanis egyedi importengedéllyel, Európán kívülről megrendelte a gyógyszerkészítményt.

Az intézményben október végétől akadozott az ellátás, ezért akkor a kórház főgyógyszerésze beszerezte azt a mennyiséget, amely a forgalmazókon keresztül elérhető volt, mostanra azonban végleg kifogyott a készlet.

Az 5-fluorouracil nevű gyógyszer nem számít drágának, mindössze 500-600 forintos készítmény, a beszerzése most importból sem került sokkal több pénzbe – tudatta a főorvos.

A hiány kezelése országos probléma

A Nemzetierőforrás-minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága az esettel kapcsolatban szerdán arról tájékoztatott, hogy felmérik az egyes onkológiai gyógyszerek jelenlegi kórházi készletét. Egyeztetést kezdeményeztek a szakmai kollégiummal a hiány kezelésének módjáról, illetve a hatékony alternatív terápiák lehetőségéről az átmeneti időszakban.

Az 5-fluorouracil rosszindulatú daganatok, elsősorban vastagbél-, végbél- és emlőrák kezelésére adható, de alkalmazható gyomor-, hasnyálmirigy- és májrák, méhnyak, petefészek és húgyhólyag rosszindulatú daganatainak kezelésére is. A gyógyszer egész Európában hiánycikk, hivatalosan 2011. november 3-a óta – jelezte az államtitkárság.

A közlemény emlékeztetett: a GYEMSZI-OGYI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - Országos Gyógyszerészeti Intézet) szeptember 29-én közleményt jelentetett meg a honlapján, amely szerint a hiány bizonytalan ideig, de legalább fél évig fennállhat.

Az egészségügyi államtitkárság a Zala Megyei Kórházban kialakult helyzettel kapcsolatban közölte: az intézmény főigazgatója október 28-án értesítette először a GYEMSZI-OGYI-t, hogy kórházukban a betegellátást veszélyeztető gyógyszerhiány áll fenn az onkológiai betegellátáshoz szükséges 5-fluorouracil nevű készítményből, mert az a magyarországi forgalmazóknál nem kapható. A GYEMSZI még ugyanazon a napon tájékoztatta a kórházat, hogy minden onkológiai készítmény, amelyből hiány van, a kórház kezdeményezésére a GYEMSZI-OGYI által kiadott egyedi importengedély alapján beszerezhető.

A Zala Megyei Kórház november 8-ig nem adta a kérelmet az államtitkárságnak az importengedélyről a GYEMSZI-OGYI-nak. A kórház kedden jelezte ismét a problémát, illetve kért egyedi importengedélyt, amelyet még aznap meg is kapott.