no

A Fidesz csalódott fellegvárának ostroma

2011.11.12. 07:34
Mennyire csalódott a kormányban a Fidesz egyik fellegvára? Fel tudnak sorakozni egy jelölt mögé a kormánnyal elégedetlen szavazók? Fel lehet pörögni egy időközi választásra egy komor novemberben? Mit lehet elérni egy olyan kampánnyal, ami az öngyilkosságra és egy szavazatszámláló lánnyal való első randis szexre épít? Többek között ezek a vasárnapi második kerületi időközi országgyűlési választás legfontosabb kérdései.

A pálya: Budapest, II.kerület, közmondásos jobbos fellegvár. Húsz éve minden országgyűlési választást megnyert itt a jobboldal, ahogy a legutóbbit is, az akkor nyertes Balsai István azonban alkotmánybíróként folytatja. A részvételi arány jellemzően az országos átlag felett van, vagyis a második kerületiek, Magyarország egyik leggazdagabb kerületének lakói szeretik elmondani, mint gondolnak. Ez a két dolog együtt pedig azt jelenti, hogy, bár az időközi választásokból jellemzően korlátozott következtetéseket lehet levonni, pláne két és fél évvel az igazi választások előtt, ez a mostani mégis jelentősebb lehet a legtöbb hasonlónál. Ha az ellenzék át tud törni a jobboldal hazai pályáján, arra komoly fegyvertényként mutogathatnak majd, mint az Orbán-kormánnyal való növekvő elégedetlenség bizonyítékára. Ha viszont nyer a Fidesz, könnyen mondhatják majd, hogy az emberek a nehézségek ellenére is kitartanak mellettük, és még mindig inkább bennük bíznak, mint bárkiben az ellenzékiek közül. Azt ugyanis nagyjából minden jelölt egyértelművé tette, ez a választás a kormány teljesítményének értékeléséről szól majd.

A jelöltek: A Fidesz jelöltje Láng Zsolt, a kerület polgármestere, országgyűlési képviselő, az LMP-é pedig Karácsony Gergely, szintén országgyűlési képviselő, vagyis két párt is olyan jelöltet indít, aki helyett,ha nyernek, valójában más kerül majd be a parlamentbe, mert ők maguk már bent vannak (erről bővebben itt olvashat). Az LMP nyilvánossá tette, a bejutó az egykori világbajnok öttusázó Hanzély Ákos lenne, a Fidesz viszont nem árulta el, kit szavazhatnak az országgyűlésbe a kerületiek. Lévai Katalin EP-képviselő hivatalosan függetlenként, az MSZP támogatásával indul, a Jobbik jelöltje Bodor Zoltán. Indul a Jólét és Szabadság (JESZ) nevű MDF-utódszervezet jelöltje, Kovácsics Ádám is.

Milyen volt a kampány? Túlzás lenne azt mondani, hogy kampánylázban égett volna a kerület az utóbbi hetekben, de azért érezhető volt a politika jelenléte, főleg a Moszkva téren, ahol gyakran egyszerre több párt is kitelepült standjával. Az ellenzéki jelöltek ugyan egészen különfélék, egy dolog mégis közös bennünk: mindannyian arról beszéltek, személyes találkozókon a választóktól mind azt hallották, csalódottak a kormányban és egyre nehezebb helyzetben vannak.

Karácsony Gergely szerint “izgalmas volt megfigyelni, hogy sokan már a fideszes szavazók közül is inkább csak védekeznek, és maguk is elismerik, hogy rossz, amit a kormány csinál”. Lévai Katalin azt mondta, találkozott a lecsúszott, egyre elkeseredettebb középosztálybeliekkel a kerület belsején, a külső részeken pedig sok olyan fiatallal, akik a munkahelykeresést látták reménytelennek. A jobbikos Bodor Zoltán is azt mondta az Indexnek, az erősen jobboldali kerületben sokan mondták, többet nem szavaznak a Fideszre.

A kritikákat megkapta Láng Zsolt is, aki azt mondta, a legtöbben az életkörülményeik miatt aggódtak. Láng azt mondta, arról beszélt a választóknak, hogy az ország helyzete és a világgazdasági recesszió erősen behatárolják a lehetőségeket, és szerinte ezt sokan megértették és elfogadták a kerületben.

Kritikát persze nemcsak a kormánypárti jelölt, hanem a többiek is kaptak. Karácsony Gergely arról mesélt, a Fény utcai piacon odament hozzá egy férfi, hogy ő “más vallású” (“csak később jöttem rá, mire gondolt”, mondta Karácsony), a jobbikos jelölt pedig több horogkereszttel is találkozott a plakátjain (“ez már megszokott”, mondta Bodor). Lévai Katalinnak nem jött túl jól, hogy éppen kampánya közben szakadt szét az őt támogató párt, azt mondta, sokan érdeklődtek erről nála, és ő ugyan az "összefogás jelöltjének" nevezi magát, azért nem kérdés, ha bejutna, az MSZP képviselője lenne. A JESZ az MDF hibáiért kapott (bár Kovácsics azt mondta, "bebizonyították, hogy ők egy megújult közösség").

Hogy állnak egymáshoz a jelöltek? "A II. kerületben a politika fair play felrúgása soha nem volt jellemző. Most olyan jelöltek tűntek fel a választási palettán, akik soha nem politizáltak a II. kerületben, nem ismerik a helyi gondokat, és a korábban elfogadott etikai játékszabályokat is felrúgják" - mondta az Indexnek Láng Zsolt, aki szerint szomorú, hogy más jelöltek a saját kampányuk helyett vele foglalkoztak. Bodor Zoltán legfőbb kritikája éppen arra vonatkozott, hogy a Fidesz és az LMP sem azt a jelöltet indította, aki tényleg bekerülne a parlamentbe, a JESZ pedig egyenesen mindenki másnak nekiment, amikor minden pártot megfelelő színű majmokkal ábrázolt.

A legérdekesebb viszont, hogy mit kezd egymással az MSZP és az LMP. A kampány egyik meghatározó fordulata volt, amikor Lévai Katalin és Karácsony Gergely a Népszabadságban arról beszéltek, ha úgy alakul a helyzet, visszalépnének a másik javára. Ezt többet kritizálták, még az LMP-n belülről is, ennek ellenére úgy tűnik, van realitása ennek a forgatókönyvnek.

Lévai Katalin az Indexnek azt mondta, Karácsony azóta nem beszélt arról, hogy módosult volna, így továbbra is erre számít, Karácsony szintén fenntartja, hogy ez megtörténhet.

A Political Capital ezzel kapcsolatos elemzésében azt írta, az itteni eredmény az új választási rendszerrel kapcsolatos vitákra is komoly hatással lehet. Ha ugyanis valamelyik ellenzéki jelölt, például Karácsony Gergely a második fordulóban nyerni tud, az rontaná a pozícióját ezek után a vitákban, ha az egyfordulós rendszer ellen küzdene - hiszen így éppen azt a rendszert védené, aminek ő maga is köszönheti a mandátumát.

Mik az esélyek, mivel lennének elégedettek? Ha nem történik nagyobb meglepetés, valószínűleg második fordulóra kerül sor, ahol a legfontosabb kérdés az lesz, a kormánnyal elégedetlen szavazók felsorakoznak e egy jelölt mögött. Ha pedig már ekkora a tét, megkérdeztük a jelölteket arról is, van-e rajtuk nyomás a párt részéről, hogy itt muszáj jól szerepelni.Természetesen minden jelölt arról beszél, a cél a győzelem, mi mást is mondhatnának, ugyanakkor egyértelmű, nem ugyanazok a célok és az elvárt eredmények. Karácsony Gerely az Indexnek azt mondta, itt már elválnak a párt és az ország szempontjai - az LMP-nek ugyanis az is siker, ha eddigi eredményei felett teljesítenének, az igazán fontos ugyanakkor az lenne nekik, hogy legyőzzék a Fideszt. Lévai Katalin arról beszélt, érezhető a párt részéről, hogy nagyon fontos a MSZP számára, mit érnek el ezen a választáson. Bodor Zoltán, a Jobbik jelöltje az Indexnek azt mondta, a radikális pártok eddigi legjobb eredménye a kerületben 12 százalék volt.

A JESZ esetében pedig már valószínűleg az is eredmény, ha többen megismerik a nevüket - ennek egyik eszköze volt a Youtube-slágerré vált kampányvideó, melyben a szavazás ment meg egy fiút az öngyilkosságtól, sőt, még az első randis szex is összejön neki a szavazatszámláló lánnyal.

Aki kifejezetten ezért menne el szavazni, annak csalódást kell okoznunk - Kovácsics Ádám az Indexnek elmondta, a filmben szereplő lány nem lesz szavazatszámláló. Azt is elmondta viszont, hozzá hasonló "fiatal, szép és intelligens hölgyeket" delegálnak.

És hogyan áll a Fidesz a választásokhoz? "Erős támogatást érzek, de nyomasztó elvárásokat nem" - mondta az Indexnek Láng Zsolt.