Havi félmilliót kap Páva Zsolt beszédírója

2011.11.12. 16:01 Módosítva: 2011.11.12. 16:05
Tíz év tanácsadói szerződéseit kérte be a Dunántúli Napló a pécsi önkormányzattól. A városvezetés pártállástól függetlenül támaszkodott külső szakértők, tanácsadók segítségére.

A szeptemberben kirobbant jutalombotrány után a Dunántúli Napló kikérte a pécsi önkormányzattól az elmúlt tíz évben kötött szakértői és tanácsadói szerződéseket.

A lista rendkívül hosszú, körülbelül ezer szerződést tartalmaz, köztük sok olyat is, ami nem klasszikus tanácsadói szerződés, hanem feladatátadás vagy épp egy saját városi céggel kötött egyezség.

A lap szombaton néhány megbízás tartalmát foglalta össze, azt ígérik, hogy a jövő héten a kifizetésekről és a teljesítésekről számolnak be.

Az önkormányzat Kapitány Gergely újságíró cégével, a K&K Produkció Bt.-vel 2009 júliusában kötött szerződést. A cég részére előbb havi nettó 450, 2010-től nettó 500 ezer forint értékben fizetnek politikai tanácsadásért, rendszeres politikai helyzetelemzések elkészítéséért, a rövid és hosszú távú polgármesteri politikai stratégia kialakításáért, politikai beszédek írásáért. A volt újságíró és tévés Páva Zsolt polgármester kampányfőnöke volt az önkormányzati választáson.

Szebellédi István könyvvizsgálóval 2009 májusa és decembere között három szerződést is kötött a város, ebből kettőt Páva Zsolt polgármesteri hatáskörben. Összesen 15 milliót kapott Pécs, illetve a Pécs Holding gazdasági helyzetének felméréséért. A harmadik szerződést pénzügyi tanácsokért kötötték 2009 szeptemberétől ez év végig, havi 800 ezer forint plusz áfáért.

Turi Ákos pécsi ügyvéd a szocialista önkormányzatnak és az EKF-programnak is végzett jogi és közbeszerzési tanácsadói szolgáltatást. Utóbbiért a városnak 2009 májusától 2009 decemberéig havi 1,6 milliót számlázhatott áfa nélkül – olvasható a Dunántúli Naplóban.