no

Az utazási irodát perelhetnék a buszbalesetért

2011.11.14. 19:26
Ha bebizonyosodik, hogy az egyiptomi sofőr hibája okozta a tizenegy magyar turista halálát okozó balesetet, a kárért akkor is helyt kell állnia az utazási irodának az Index által megkérdezett ügyvéd szerint. A baleset ugyanis a transzfer közben történt, amely a Best Reisen szerződésben vállalt szolgáltatása volt. A túlélők és az áldozatok hozzátartozói vagyoni és nem vagyoni kártérítést, valamint járadékot is próbálhatnak kérni.

Az egyiptomi busztársaság vagy a sofőr helyett az utazási irodát lenne érdemes kártérítésért perelniük a károsultaknak, mondta az Indexnek egy kártérítési ügyekben jártas ügyvéd, Pongrácz Krisztina. A kártérítési felelősséget a polgári törvénykönyv, egy 2008-as kormányrendelet és a Best Reisen általános szerződési feltételei szabályozzák.

A Best Reisen honlapjáról letölthető általános szerződési feltételek – a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően – főszabályként kimondják: a Best Reisen felel az utazási szerződés hibás teljesítéséből eredő károkért még akkor is, ha a hibás teljesítés az általa igénybe vett közreműködő (például fuvarozó, szálloda) hibás teljesítésére vezethető vissza. Ez alól csak néhány kivétel van: ha a hiba oka vis major (például háborús esemény, elháríthatatlan természet jelenség); az utas vagy olyan harmadik személy magatartása volt, aki a vállalt szolgáltatások teljesítésével nincs kapcsolatban. Az Egyiptomban történt tragédia nem ilyen eset volt, tehát a főszabály érvényes rá. A buszbaleset bekövetkezése az ügyvéd szerint a szerződés hibás teljesítésének minősül, mivel a transzfer a szálloda és a repülőtér között szerződésben vállalt szolgáltatás volt.

Az utazási szerződésről szóló 2008-as kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy az utazásszervező a szerződésben korlátozza a hibás teljesítésből eredő károkért való felelősséget a részvételi díj kétszeresét meghaladó rész tekintetében. A Best Reisen élt is ezzel a lehetősséggel, és az általános szerződési feltételekbe belefoglalta: „A Best Reisen az utazási szerződés nem-teljesítéséből vagy hibás teljesítéséből eredő károkért való felelősségét jelen szerződésben a részvételi díj összegének kétszeresében korlátozza.” Ha ez a kitétel lenne érvényes az egyiptomi balesetre is, akkor igencsak kevés pénzre, legfeljebb néhány százezer forintra számíthatnának fejenként a károsultak.

Akár több tízmilliót kérhetne

Ugyanakkor az ügyvéd szerint az ő esetükben a polgári törvénykönyv mint magasabb szintű jogszabály felülírja a helyzetet. A Ptk. ugyanis kimondja, hogy életet, testi épséget, egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősséget érvényesen nem lehet kizárni vagy korlátozni, emlékeztetett Pongrácz Krisztina.

A károsultak vagyoni és nem vagyoni kártérítésért, valamint járadékért is perelhetnék az utazási irodát. A Best Reisen egyébként költött már valamennyit, a múlt héten közleményt adtak ki arról, hogy kifizették a biztosítással nem rendelkező utasok kórházi költségeit, rendezték szállásukat, ellátásukat, és gondoskodtak a hazautazásukról is. Egy esetlegesen meginduló perben a vagyoni kárigényt ezekkel a már kifizetett összegekkel le kellene szállítani. Nem vagyoni kárigényként hozzátartozó elvesztésére, az egészséges élethez való jog sérelmére lehetne hivatkozni. Az a fiatal lány például, aki korábban versenyszerűen teniszezett, és a baleset után amputálni kellett az egyik karját, akár több tízmillió forintos nem vagyoni kártérítésre is jogosult lehet az ügyvéd szerint.

Gyűjtést szervezett az iroda

A Best Reisen emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve gyűjtést szervezett a károsultak megsegítésére. Közleményükben azt írták, hogy a gyűjtés célja hangsúlyozottan nem a kórházi kezelések és a hazautaztatás rendezése, mert az már megtörtént, hanem szeretnének lehetőséget biztosítani "cégeknek és magánszemélyeknek szolidaritásuk kinyilvánításában, egyben anyagi segítséget nyújtva a károsultaknak az újrakezdéshez". A cég közölte azt is, hogy első adományozóként ötmillió forintot utalnak át az adománygyűjtő számlára. "Ezen felül felajánljuk, hogy az év végéig beérkező valamennyi foglalás után további 5000 forintot a segélyszámlára utalunk" - állt a közleményükben.

Ha valaki úgy döntene, hogy bepereli kártérítésért az utazási irodát, attól még megmaradna az a lehetősége is, hogy emellett esetleg szerződésen kívül okozott kárért pert indítson az egyiptomi busztársaság vagy a sofőr ellen is. Egy ilyen per az egyiptomi jogszabályok alapján folyna, amelyekre a magyar ügyvédeknek nincs rálátásuk. A Best Reisen is megpróbálhat pénzt behajtani a kinti busztársaságon.

Az ügyvédnő szerint az egyiptomi tragédia kártérítési felelősség szempontjából különbözik a régebbi hasonló, magyar turistákkal történt külföldi buszbalesetektől amiatt, hogy a baleset a transzfer alatt történt, ami „tiszta sor”, hogy az utazási iroda szolgáltatása volt.

Nemsokára, januárban megszülethet a döntés a kártérítésről a tavaly nyári philadelphiai hajóbaleset ügyében, nyilatkozta korábban az MTI-nek Rónai Péter, aki a balesetben meghalt két magyar fiatal szüleinek az ügyvédje. A baleset után indult büntetőper már lezárult, a tolóhajó kapitányát jogerősen börtönbüntetésre ítélték. Ebben az ügyben a kártérítést két cégen, a hajók tulajdonosain akarják behajtani az Egyesült Államokban. A két cég egy régi, 1850-ben született törvényre hivatkozva összesen kétmillió dollárt tart jogosnak kártérítésként kifizetni, ezt a pénzt 33 felé kellene osztani. Az ügyvéd elmondta, hogy a baleset károsultjai és az áldozatok rokonai azért küzdenek, hogy a törvényt ne vegyék figyelembe és ennél jóval több pénzt fizessenek a cégek.