Ödön
1 °C
11 °C

Az utazási irodát perelhetnék a buszbalesetért

2011.11.14. 19:26
Ha bebizonyosodik, hogy az egyiptomi sofőr hibája okozta a tizenegy magyar turista halálát okozó balesetet, a kárért akkor is helyt kell állnia az utazási irodának az Index által megkérdezett ügyvéd szerint. A baleset ugyanis a transzfer közben történt, amely a Best Reisen szerződésben vállalt szolgáltatása volt. A túlélők és az áldozatok hozzátartozói vagyoni és nem vagyoni kártérítést, valamint járadékot is próbálhatnak kérni.

Az egyiptomi busztársaság vagy a sofőr helyett az utazási irodát lenne érdemes kártérítésért perelniük a károsultaknak, mondta az Indexnek egy kártérítési ügyekben jártas ügyvéd, Pongrácz Krisztina. A kártérítési felelősséget a polgári törvénykönyv, egy 2008-as kormányrendelet és a Best Reisen általános szerződési feltételei szabályozzák.

A Best Reisen honlapjáról letölthető általános szerződési feltételek – a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően – főszabályként kimondják: a Best Reisen felel az utazási szerződés hibás teljesítéséből eredő károkért még akkor is, ha a hibás teljesítés az általa igénybe vett közreműködő (például fuvarozó, szálloda) hibás teljesítésére vezethető vissza. Ez alól csak néhány kivétel van: ha a hiba oka vis major (például háborús esemény, elháríthatatlan természet jelenség); az utas vagy olyan harmadik személy magatartása volt, aki a vállalt szolgáltatások teljesítésével nincs kapcsolatban. Az Egyiptomban történt tragédia nem ilyen eset volt, tehát a főszabály érvényes rá. A buszbaleset bekövetkezése az ügyvéd szerint a szerződés hibás teljesítésének minősül, mivel a transzfer a szálloda és a repülőtér között szerződésben vállalt szolgáltatás volt.

Az utazási szerződésről szóló 2008-as kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy az utazásszervező a szerződésben korlátozza a hibás teljesítésből eredő károkért való felelősséget a részvételi díj kétszeresét meghaladó rész tekintetében. A Best Reisen élt is ezzel a lehetősséggel, és az általános szerződési feltételekbe belefoglalta: „A Best Reisen az utazási szerződés nem-teljesítéséből vagy hibás teljesítéséből eredő károkért való felelősségét jelen szerződésben a részvételi díj összegének kétszeresében korlátozza.” Ha ez a kitétel lenne érvényes az egyiptomi balesetre is, akkor igencsak kevés pénzre, legfeljebb néhány százezer forintra számíthatnának fejenként a károsultak.

Akár több tízmilliót kérhetne

Ugyanakkor az ügyvéd szerint az ő esetükben a polgári törvénykönyv mint magasabb szintű jogszabály felülírja a helyzetet. A Ptk. ugyanis kimondja, hogy életet, testi épséget, egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősséget érvényesen nem lehet kizárni vagy korlátozni, emlékeztetett Pongrácz Krisztina.

A károsultak vagyoni és nem vagyoni kártérítésért, valamint járadékért is perelhetnék az utazási irodát. A Best Reisen egyébként költött már valamennyit, a múlt héten közleményt adtak ki arról, hogy kifizették a biztosítással nem rendelkező utasok kórházi költségeit, rendezték szállásukat, ellátásukat, és gondoskodtak a hazautazásukról is. Egy esetlegesen meginduló perben a vagyoni kárigényt ezekkel a már kifizetett összegekkel le kellene szállítani. Nem vagyoni kárigényként hozzátartozó elvesztésére, az egészséges élethez való jog sérelmére lehetne hivatkozni. Az a fiatal lány például, aki korábban versenyszerűen teniszezett, és a baleset után amputálni kellett az egyik karját, akár több tízmillió forintos nem vagyoni kártérítésre is jogosult lehet az ügyvéd szerint.

Gyűjtést szervezett az iroda

A Best Reisen emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve gyűjtést szervezett a károsultak megsegítésére. Közleményükben azt írták, hogy a gyűjtés célja hangsúlyozottan nem a kórházi kezelések és a hazautaztatás rendezése, mert az már megtörtént, hanem szeretnének lehetőséget biztosítani "cégeknek és magánszemélyeknek szolidaritásuk kinyilvánításában, egyben anyagi segítséget nyújtva a károsultaknak az újrakezdéshez". A cég közölte azt is, hogy első adományozóként ötmillió forintot utalnak át az adománygyűjtő számlára. "Ezen felül felajánljuk, hogy az év végéig beérkező valamennyi foglalás után további 5000 forintot a segélyszámlára utalunk" - állt a közleményükben.

Ha valaki úgy döntene, hogy bepereli kártérítésért az utazási irodát, attól még megmaradna az a lehetősége is, hogy emellett esetleg szerződésen kívül okozott kárért pert indítson az egyiptomi busztársaság vagy a sofőr ellen is. Egy ilyen per az egyiptomi jogszabályok alapján folyna, amelyekre a magyar ügyvédeknek nincs rálátásuk. A Best Reisen is megpróbálhat pénzt behajtani a kinti busztársaságon.

Az ügyvédnő szerint az egyiptomi tragédia kártérítési felelősség szempontjából különbözik a régebbi hasonló, magyar turistákkal történt külföldi buszbalesetektől amiatt, hogy a baleset a transzfer alatt történt, ami „tiszta sor”, hogy az utazási iroda szolgáltatása volt.

Nemsokára, januárban megszülethet a döntés a kártérítésről a tavaly nyári philadelphiai hajóbaleset ügyében, nyilatkozta korábban az MTI-nek Rónai Péter, aki a balesetben meghalt két magyar fiatal szüleinek az ügyvédje. A baleset után indult büntetőper már lezárult, a tolóhajó kapitányát jogerősen börtönbüntetésre ítélték. Ebben az ügyben a kártérítést két cégen, a hajók tulajdonosain akarják behajtani az Egyesült Államokban. A két cég egy régi, 1850-ben született törvényre hivatkozva összesen kétmillió dollárt tart jogosnak kártérítésként kifizetni, ezt a pénzt 33 felé kellene osztani. Az ügyvéd elmondta, hogy a baleset károsultjai és az áldozatok rokonai azért küzdenek, hogy a törvényt ne vegyék figyelembe és ennél jóval több pénzt fizessenek a cégek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?