Gyurcsányék függetlenek maradnak

2011.11.14. 21:15 Módosítva: 2011.11.14. 21:17

Csak fél év elteltével alakíthat frakciót az MSZP-ből távozó és a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló tíz képviselő, Gyurcsány Ferenc és társai addig függetlenként dolgozhatnak – így döntött a parlament hétfő este.

Ezzel jóváhagyták az alkotmányügyi bizottság egy héttel ezelőtti állásfoglalását, pontosabban elvetette az annak elutasítására irányuló, Molnár Csaba DK-alelnök jegyezte kérelmet.

Molnár Csaba arra hivatkozott: szocialista frakciótagságuk nem kilépéssel, hanem az új képviselőcsoport megalakításával szűnt meg, így az Országgyűlés korábbi gyakorlata alapján nem kellene fél évre a függetlenek közé ülniük.

Salamon László, az alkotmányügyi bizottság kereszténydemokrata elnöke viszont elmondta: a testület Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető házelnöknek írt levelére alapozta határozatát, amely szerint a tíz képviselő kilépett az MSZP frakciójából, így vonatkozik rájuk a frakcióalakítási moratórium.

Gyurcsány Ferenc és kilenc társa hosszú vívódás után a Demokratikus Koalíció egyéves születésnapján, október 22-én jelentette be az új párt megalapítását, másnap pedig azt, hogy önálló frakciót alakítanak. A tervbe Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője rondított bele másnap, amikor levélben tájékoztatta Kövér László házelnököt Gyurcsányék kilépéséről.