Óriáscsiga mászott egy Damjanich utcai tűzfalra

2011.11.15. 14:51
Tűzfalat festettek Budapesten, a Damjanich utcában lévő óvodának. Az elkészült mű a Színes Város Mozgalom és a Csináljuk Együtt Csoport első közös munkája.

Az ELTE Gyógypedagógia Kara fordult azzal a kéréssel a VII. kerületi önkormányzathoz, hogy a Színes Város Program keretében a Budapest, VII. kerület Damjanich utca 41-43. szám alatt lévő épület tűz falát képzőművészek bevonásával befesthessék. A munka anyagi támogatására támogatási szerződést kötöttek, tájékoztatott a VII. kerületi önkormányzat sajtóosztálya..

A tárgyalások 2011 januárjában kezdődtek el, a Világ - Kép Kulturális Egyesület az ELTE-vel működött együtt, hogy az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ, az ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztő Módszertani Központ, és az ELTE Damjanich utcai Kollégium diákjai, hallgatói számára olyan látványtervet dolgozzanak ki, amelyek tükrözik a városliget közelségét, a természetes zöld felületet, apró állatokkal, virágokkal, dekoratív elemekkel. Az elkészült fal avató ünnepsége szerdán lesz.

Ocztos István építész a Csináljuk Együtt alapítója és az Élő Tűzfalak Csoport vezetője azt mondta az elkészült munkáról, hogy ez egy minta projekt, ami remélhetőleg tovább népszerűsíti ezt a kezdeményezést és támogatókat szerez a későbbi munkákhoz. A csoport célja, hogy a hetedik kerület néhány tűz falát helyreállítsa. Ez jelenti az állagmegóvást, hőszigetelést és a végére a kreatív festést. Jelenleg három tűzfalra írtak ki pályázatot, ahová eddig 47 képzőművész és építész 152 alkotás érkezett Európából, Amerikából, Ázsiából és Ausztráliából.

A Damjanich utcai tűzfal festése 1,2 millió forintba került, mondta Flór Péter a Színes Város Mozgalom titkára. A munka áron aluli volt, de volt benne kihívás, mondta Flór és a téma izgalmassága miatt elvállalták.

A Színes Város Mozgalom jövőbeni tervei között szerepel, hogy a kerületben megjelenítik a falakon azokat a régi mesterségeket, amelyek jellemezték a kerületet.