Szmogriadó riasztás Budapesten

2011.11.16. 06:20 Módosítva: 2011.11.16. 14:47

Csütörtök reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén. A Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a korlátozás megszegői szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak.

A korlátozás csak akkor nem lép életbe, ha a szerdai mérések alapján nem lenne indokolt a riasztás fenntartása, ez csütörtök reggel derül ki.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem vonatkozik az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

A főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket, kérte az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 14-én a főváros öt, 2011. november 15-én az összes, tizenkettő mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket. A met.hu előrejelzése szerint az elkövetkező napokban nem számíthatunk csapadékra, javulás nem várható, ezért a jogszabályok alapján Tarlós István további intézkedésig a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el, ami visszavonásig érvényes.

Több vidéki városban is riasztottak

A miskolci városvezetés arra kéri a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szilárd- (szén, fa) és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát a helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálásával, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, mellőzzék a személygépjárművek (főként a dízelüzeműek) használatát, ha tehetik, utazzanak közösségi közlekedéssel vagy közlekedjenek gyalogosan. Ugyanilyen riasztás lépett életbe Nyíregyházán is.

Székesfehérváron a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el, a korlátozás csütörtök reggel hat órától lép életbe. A városházi közlemény szerint tilos az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetése. Emellett a légszennyező tevékenységek korlátozását kérték a fehérváriaktól. Mindemellett Székesfehérvár területén elrendelték a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedési tilalmát is.

Egerben és Salgótarjánban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

Nem ajánlják a szabadtéri sportolást

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) szerdán közzétett, közös felhívásában azt ajánlja, hogy ne sportoljanak a szabadban azokon a településeken, ahol a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít.

A sportért és az egészségügyért felelős államtitkárság, valamint az OKI felhívta a sportági szakszövetségek, a sportegyesületek, az iskolák és tanintézetek figyelmét, hogy ne tartsanak szabadtéri edzéseket, versenyeket, sportfoglalkozásokat ott, ahol a levegő szennyezettsége a szmogriadó tájékoztatási fokozatának a küszöbértékét elérte vagy meghaladta.

Az OKI térképén piros színnel jelölt, vagyis "veszélyes" levegőjű települések között van Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Esztergom, Budapest, Szeged, Százhalombatta, Tököl, Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen, itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít Sopron, Győr, Tatabánya, Ajka, Dunaújváros és Putnok levegője, mivel ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.