Ulica Telekiho: szlovák utcanévtáblák Szegeden

2011.11.16. 08:45

Budapest után Szegeden van a legtöbb nemzetiségi önkormányzat, írja a Délmagyarország. A szegedi lap beszámolója szerint a Szegedi Szlovák Önkormányzat kezdeményezésére a nyolc kisebbségi önkormányzatnak otthont adó épület két sarkára, az Oszróvszky utcára és a Teleki utcára a magyar mellé szlovák utcanévtáblát is felszerelnek.

Így az Osztróvszky utca 6. szám alatti ház falán hamarosan az Ulica Osztróvszkeho és az Ulica Telekiho felirat is látható lesz. A szegedi városi közgyűlés kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottsága támogatta a szlovák nyelvű utcanévtáblák kihelyezését.

Azt is támogatták, hogy az Osztróvszky utca és a József Attila sugárút sarkán lévő magyar nyelvű Osztróvszky-tábla mellé szlovák nyelvű névmagyarázó tábla kerüljön„Jozef Osztróvszky (1818–1899) – komisár a primátor slovenského povodu mesta Segedín", vagyis "Szeged városának szlovák származású kormánybiztosa és polgármestere" szöveggel.

Osztróvszky József Szeged reformkori ellenzéki politikai életének szervezője volt, majd 1848–49-ben Szeged egyik országgyűlési képviselőjévé választották, később kormánybiztos lett. Osztróvszky 1861-ben rövid ideig Szeged polgármestere is volt.

A táblák kihelyezésének és karbantartásának költségét teljes egészében a szlovák kisebbségi önkormányzat vállalta magára.