Vádemelést javasol a rendőrség Geréb Ágnes ellen

2011.11.16. 11:08
A szülész-nőgyógyászt gondatlan veszélyeztetéssel, kuruzslással és felbujtóként közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

Vádemelési javaslatot tesz az illetékes ügyészségnek Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásszal szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - erősítette meg az MTI információit szerdán a rendőrség.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője elmondta: Geréb két rendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, egy rendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével, kuruzslás vétségével és - felbujtóként - közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják. Az iratokat hamarosan elküldik az illetékes ügyészségnek - tette hozzá.

Kuruzslás, hamisítás

Geréb a gyanú szerint nem tartotta be a szakmai alapelveket, nem biztosította az általa levezetett szüléseknél a szakmai alapfeltételeket, így többször is veszélyeztette mind az anyák, mind az újszülöttek életét. Kuruzslással azért gyanúsítják a szülész-nőgyógyászt, mert a bíróság még 2007-ben három évre eltiltotta a gyanúsítottat hivatása gyakorlásától, de Geréb ez idő alatt ellenérték fejében mintegy 200 szülést vezetett le.

A közokirat-hamisítás azért merült fel, mert kiderült, Geréb azt javasolta egy párnak, hogy a gyermeküket ne a főváros XII. kerületében, hanem a III. kerületben anyakönyveztessék, így felbujtóként szerepel ebben a vádpontban - tette hozzá a szóvivő.

Első fokon letöltendő

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Gerébet, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától, egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

Egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A BRFK egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.