Békapusztulásért 42 milliót kell fizetnie egy cégnek

2011.11.17. 08:58

Természetkárosításért 41,8 millió forintot kell fizetni a Ewing Kft.-nek, mert a csömödéri tározó vízszintjének tavalyi csökkentésekor tömegesen pusztultak el védett békák – írja a zalaihirlap.hu.

A keresetet a megyei főügyészség nyújtotta be az üzemeltető cég ellen, a bíróság szerdán döntött az ügyben.

A Ewing Kft. tavaly március 19-én kezdte el a vízszint csökkentését a tározónál arra hivatkozva, hogy a medret meg kell tisztítani a tuskóktól, ágaktól. A tározó parti szegélye ettől 8-10 méteren szárazra került, emiatt rendkívül sok békapete, halivadék pusztult el.

Szakértők megállapították: az erdei béka és barna varangy populációja oly mértékben károsodott, hogy az eredeti állapot csak célzott beavatkozással, hosszú távon állítható helyre. A károsodás eszmei értéke akár harmincmilliárd forint is lehet.

Az ítélet ellen fellebbeznek, közölte az alperest képviselő ügyvéd. V. Nagy Alíz szerint az üzemeltető körültekintően járt el, és a nem megfelelő jogi szabályozás miatt ügyfele nem felelős a károkért.

A tározó vízszintje azóta sem állt helyre, a 28 hektáros tóból alig 5 hektárnyi maradt, benne a tuskókkal, ágakkal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás