Hová tűntek az utasok Budapestről?

2011.11.17. 12:21 Módosítva: 2011.11.17. 12:22
A szmogriadó első reggelén tíz villamosvonalon sűrítette a járatokat a Budapesti Közlekedési Központ, a busz- és a metróközlekedést csak akkor pörgetik fel, ha látványosan több lesz az utas. De az Index szerkesztőségi szondázása szerint egyáltalán nem lettek többen a tömegközlekedési járműveken.

Csütörtök reggel, a szmogriadó első csúcsforgalmának idején a fővárosi autóutak a szokásosnál talán árnyalatnyival kevésbé dugultak be, miközben a buszokon, villamosokon és HÉV-eken is kevesebb utast találtunk. A felmérésben szerkesztőségünk durván két tucatnyi tagja vett részt, akik a város és az agglomeráció legkülönbözőbb pontjairól járnak be a Flórián téri irodaházba.

Több kollégánk is arról számolt be, hogy olyan járatokon kapott ülőhelyet, ahol máskor egy jobb állóhelyért is pozícióharcot kell folytatni. A budai-dél-budai tömegközlekedés különösen kellemesnek bizonyult, az itteni járatok egy része valósággal kongott az ürességtől, a HÉV-en minigolfozni lehetett volna. A kép persze még itt is vegyes volt, a 206-os buszon szegénységügyi szakírónk egy idegen táskájával a gyomrában utazott a tömegben.

Bár látható rendőri ellenőrzésről egyetlen adatközlőnk sem számolt be, az autósok a jelek szerint betartották a szmogriadó tiltásait. A belvárosi és bel-budai részeken több ismert, dugósodásra hajlamos kereszteződés is átjárhatónak bizonyult, de Dunakeszi irányából is 10-15 perccel hamarabb lehetett bejutni a városba.

Hiába nem ajánlott szmogban bringázni, télen is tekerő kollégáink arról számoltak be, hogy a kerékpárutakon a szokásos forgalmat tapasztalták.

Egyelőre nem találtunk választ arra, hogy hová tűnhetett a reggeli csúcsból hiányzó embermennyiség, olyan sokan mégsem taxizhattak. Nem kizárt, hogy akik reggelente csak úgy heccből utazgatnak ide-oda, azok az egészségügyi kockázat miatt ezúttal otthon maradtak.

Annak ellenére, hogy nem volt utasroham, a BKK az 1-es, a 2-es, a 4-es, a 6-os, a 14-es, a 28-as, a 47-es, a 49-es, az 50-es és a 61-es villamosok vonalán automatikusan sűrítette a járatokat. Ezért lehetett simán ülőhelyet találni a normális esetben igen zsúfolt 61-es egyes szakaszain.

A buszokat és a metrót ezzel szemben csak akkor sűrítik, ha azt a forgalmi helyzet indokolja. Csütörtökön eddig nem indokolta.

"A szmogriadó további fenntartása esetén a pénteki (november 18-i) sűrítésekre, a csütörtöki tapasztalatok alapján a szakterületek bevonásával készülünk" - közölte a BKK.

Pénteken inkább estétől lehet izgalmasabb a helyzet, a BKK ugyanis felújítás miatt ekkor tervezi leállítani a négyes-hatos villamosokat a Nagykörúton és pótló buszokat indítani helyettük. Arra egyelőre nem kaptunk választ a cégtől, hogy a szmogriadó meghosszabbítása esetén elhalasztják-e az akciót.

(Mi csak pár tucatnyian vagyunk, Önök, online utasok viszont többen, mint az oroszok, úgyhogy akinek van kedve, az ossza meg velünk a szmogriadós tapasztalatait, a reggelieket, a napközbenieket meg a hazamenőseket, az ugyelet kukac mail.index.hu címen, a subject legyen SZMOG.)