Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Orbán és Matolcsy döntöttek, azóta sem mondtak semmit a kormánytagoknak

2011.11.18. 11:48
A szerdai kormányülésen még egyetlen szó sem esett arról, hogy egy nap múlva változás lesz a magyar kormány IMF-fel kapcsolatos álláspontjában, a részletes tájékoztatás azóta is várat magára. Még az sem világos, hogy az irányváltás változtat-e Matolcsy György eddig szilárdnak tűnő helyzetén a kabinetben.

Az Orbán-kormány tagjai nem kaptak tájékoztatást az IMF-hez való visszatérésről Matolcsy György csütörtök délutáni bejelentése előtt.

Az Index információi szerint a kurzusváltás lehetőségéről a szerdai kormányülésen nem esett szó. A kabinet akkor a nemzetközi hitelminősítők leminősítési fenyegetéseivel sem foglakozott, bár állítólag akkor már megérkezett az egyik szervezet előzetes jelzése arról, hogy bovli kategóriába fogja sorolni az országot. Forrásunk szerint a bóvlizás csak politikai értelemben került elő a miniszterek és Orbán Viktor megbeszélésén, még pedig az ellenéki retorikával kapcsolatban.

2011. november 14. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén.
2011. november 14. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén.
Fotó: Kovács Attila

A miniszterek és államtitkárok egyébként csütörtökön sem kaptak rendkívüli tájékoztatást a nemzetgazdasági minisztertől, ezért gyakorlatilag az egész kormány a sajtóból értesült a rendkívüli hírről. A tájékozatlanság legkellemetlenebbül Hende Csabát érintette, aki éppen fórumot tartott a kormányzati munkáról, de a közben megtörtént bejelentésről fogalma sem volt.

A kormánytagok szerint egyébként a döntés a legszűkebb körben, Orbán és Matolcsy megbeszélésén született. Orbán az MR1-Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában finoman miniszterére tolta a felelősséget. „A kormány megbízta a nemzetgazdasági tárca vezetőjét, hogy gazdasági növekedést serkentő, erősítő tervet terjesszen a kabinet elé, Matolcsy György pedig úgy döntött, ennek fontos része egy pénzügyi biztosítás, amelyet az IMF-fel kíván megkötni.” A kormánytagoknak azonban egyelőre várniuk kell a részletes információkra, mert a hétvégére a miniszterelnök nem hívott össze újabb kabinetülést.

A Fidesz vezető politikusai szerint egyébként még nem világos, hogy a csütörtöki kényszerű lépés, ami már nehezen kommunikálható Matolcsy gazdasági szabadságharcával egybekötött nem ortodox gazdaságpolitikájának sikereként, milyen hatással lesz a miniszter karrierjére.

Az biztos, hogy a Fidesz-frakcióban csütörtökig töretlen volt a nemzetgazdasági miniszter iránti bizalom. A magyar gazdaság állapotával kapcsolatos negatív értékelések hetek óta tartó sorozata a párt belső nyilvánosságában nem változtatott érzékelhetően Matolcsy népszerűségén. A képviselők többsége szerint ugyanis a nemzetközi pénzügyi körök támadása, és nem a miniszter tevékenysége volt a fő oka a forint leértékelődésében is megnyilvánuló nehézségeknek. A frakcióban biztosra vették, hogy Matolcsy kormányzati jövője nemcsak a költségvetés elfogadásáig, hanem középtávon sincs veszélyben.

A képviselők véleményét minden bizonnyal befolyásolta, hogy Orbán Viktor a frakció ülésein láthatólag százszázalékos támogatásáról biztosította miniszterét. A személycsere eshetősége még a leghalványabb formában sem merült fel. Most azonban a pártban is azt mondják, hogy a politikus jövőjét az fogja meghatározni, hogy az IMF-ügyet miként fogja interpretálni a párt felé a kormányfő.