Az LMP Mesterházy kedvéért sem lép vissza

2011.11.18. 19:05

Az LMP szerint ha jelöltjük visszalépne a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, akkor azzal a Fidesz-KDNP jelölt szavazatarányát növelnék.

Az LMP szóvivői - Szél Bernadett és Vágó Gábor - közleményükben azt írták, Karácsony Gergely visszalépése esetén az LMP-szavazók jelentős része inkább otthon maradna, de nem szavazna az MSZP-s jelöltre.

Az LMP azért adott ki közleményt, mert - ugyancsak pénteken - Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Schiffer András frakcióvezetőnek írt nyílt levélben amellett érvelt, hogy az első fordulóban a harmadik helyen végzett Karácsony Gergely visszaléptetésével esélyt lehetne adni a szocialista Lévai Katalin győzelmének.

Az LMP szóvivői jelezték: az MSZP-vel egyetértenek abban, hogy az Orbán-kormányt le kell váltani. Ehhez azonban - mint írták - elsősorban arra van szükség, hogy az ellenzéki pártok a választókat leginkább érintő problémákkal foglalkozzanak.

A vasárnap a főváros 2-es számú választókerületében tartott időközi választáson Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, ám az első forduló az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett, ezért november 27-én második fordulót tartanak.

A kormánypárti jelölt a szavazatok 52,61 százalékát szerezte meg, a második az MSZP jelöltje, Lévai Katalin lett 24,18 százalékkal, a harmadik helyen az LMP-s Karácsony Gergely végzett 15,55 százalékkal. Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 6,53 százalékkal, míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 1,13 százalékkal.

A második fordulóban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.