Csak két évig nem dolgozhat a stresszelő orvos

2011.11.18. 13:12

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt két évre eltiltotta hivatásának gyakorlásától Kovács Zoltán orvost másodfokú, jogerős ítéletében a Bács-Kiskun Megyei Bíróság pénteken Kecskeméten.

A megyei bíróság ezzel megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, amely foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt véglegesen eltiltotta hivatásának gyakorlásától az orvost. A vádirat szerint az orvos több szabályt is megszegett, amikor - egy kollégáját az ügyeletben helyettesítve - kihívták egy idős, öntudatlan beteghez. Állapotát nem mérte fel kellő részletességgel, arra hivatkozva, hogy az alszik, és felébresztése nem indokolt. Azt írta elő, hogy a beteg sok folyadékot fogyasszon. A beteg másnap meghalt. A vádirat a halál bekövetkezését nem írta a vádlott terhére.

Az orvos 2000 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozik, de időnként a háziorvosok helyett ügyeleti szolgálatot vállalt Kecskeméten. A szakértők szerint a vádlott hibázott, amikor a beteget nem kellő alapossággal vizsgálta meg. A szakvéleményekben az áll: akkor sem biztos, hogy a páciens túlélte volna a betegségét, ha azonnal kórházi kezelést kap. Az elhunytnak korábban szívinfarktusa is volt.

Az elsőfokú bíróság által meghallgatott szakértők szerint az orvos korlátozottan alkalmas az orvosi tevékenység ellátására, stresszhelyzetben a teljesítménye rosszabb lehet az elvártnál. Az eset után a vádlottat a háziorvosi ügyeleti szolgálat gyakorlásától eltiltották.

A tanácsvezető bíró a jogerős ítélet indoklásában megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a tényállást a megfelelően és széleskörűen lefolytatott bizonyítási eljárás adatainak mérlegelésével állapította meg. A megyei bíróság szerint a sértett halála és a foglalkozási szabályszegés közötti nincs okozati kapcsolat. A vádlott a másodfokú bíróság szerint is megszegte az egészségügyi törvény ügyelettel foglalkozó szabályát.

A megyei bíróság szakértői vizsgálat eredményével egészítette ki a tényállást, eszerint a vádlott a háziorvosi munkakör ellátására korlátozottan alkalmas, de háziorvosi ügyeletet nem láthat el. Az orvos munkahelye - a máltai szeretetszolgálat kecskeméti otthona - olyan véleményt adott, amely szerint Kovács Zoltán kiemelkedő munkát végez.